Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Anders Broström hoppas att den nya forskningen kommer att öka kunskapen om sjukdomen restless legs syndrome. Foto: Emma Johansson/SVT

Ny forskning på restless legs syndrome ska göra skillnad

Uppdaterad
Publicerad

Restless legs syndrome kallas för en dold folksjukdom då många fler beräknas vara lidande av det än vad som är känt. Nu ska ett nytt forskningsprojekt leda fram till mer kunskap och hjälp till de drabbade.

Restless legs syndrome, RLS, innebär ett konstant obehag eller smärta i kroppen när man sitter eller ligger ner. Det leder till ett behov av att hela tiden röra på sig och vården misstänks ofta missa de drabbade.

En bild på Sören Berg och en bild på en kvinna som rör på sig i sängen och ser ut att sova dåligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sören Berg på RLS-förbundet vilka begränsningar på livet som sjukdomen innebär. Foto: Emma Johansson/SVT

Så många som en miljon svenskar kan vara drabbade, enligt Jönköping university och behovet av mer forskning är stort, enligt projektledande professorn Anders Broström på Jönköping university. I klippet högst upp berättar han mer om satsningen.

Om forskningen

Projektet har fått tre miljoner kronor från familjen Kamprads stiftelse och målet är att få fram digital egenvård genom KBT-behandling som ett komplement till mediciner.

Medlemmarna i projektet verkar på Jönköping university, Linköpings universitetet, Karolinska Institutet och Linnéuniversitetet samt inom öppen- och slutenvården i Region Jönköpings län, Region Östergötland, Region Kalmar samt Region Stockholm.

RLS-förbundets ordförande Sören Berg ingår i projektets ledningsgrupp och forskningspartners från förbundet deltar aktivt i design och analys av de fyra olika stegen i projektet. Aktivt samarbete finns även med Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicin (SFSS).

Källa: JU.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.