Från och med den första juli träder en ny lagändring i kraft som innebär att kommunerna får ansvar att tillhandahålla boende till skyddsbehövande från Ukraina. Det är första gången EU:s massflyktsdirektiv tillämpas och enligt Giovanni Rojas som är integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Jönköpings län har lagförändring kommit på plats ovanligt fort.
Fyra veckors frist
Innan har det varit Migrationsverkets ansvar men nu kommer myndigheten börja anvisa de skyddsbehövande från Ukraina till kommuner runt om i landet. Varje kommun har ett antal personer som verket har beräknat att kommunen ska kunna ta emot. Efter att Migrationsverket anvisar personer till en kommun har kommunen fyra veckor på sig att tillhandahålla ett boende.
Vad ska det vara för boenden?
– Boendena som de ska tillhandahålla ska vara värdiga boenden. De ska fungera i vardagen, man ska kunna laga mat eller ha tillgång till mat, det ska vara tak över huvudet och det ska vara lugnt så att barnen ska kunna studera, säger Giovanni Rojas.
Prognos för året
Just nu bor 725 skyddsbehövande från Ukraina i Jönköpings län och Migrationsverkets prognos är att 1014 personer till kommer anvisas till länets kommuner.
I klippet ovan berättar Giovanni Rojas om kommunernas beredskap.
Så många skyddsbehövande från Ukraina ska kommunerna ta emot
Aneby 17
Eksjö 45
Gislaved 82
Gnosjö 26
Habo 54
Jönköping 403
Mullsjö 31
Nässjö 66
Sävsjö 16
Tranås 40
Vaggeryd 44
Vetlanda 73
Värnamo 117