Linnea Lind står i ljus inomhusmiljö med stora fönster som släpper in naturligt ljus. Bakgrunden visar en röd vägg och bilder på väggen. Linnea bär en vit blus med volanger och ser ut att vara engagerad i sitt omgivande sammanhang.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledare Linnea Lind berätta i klippet vad målet med den nya tävlingen är. Foto: Adam Wännman Zetterqvist

Ny tävling för gymnasieelever ska locka unga entreprenörer

Publicerad

För att locka unga till familjeföretag runt om i länet, introducerar nu Jönköping International Business School en ny tävling för gymnasielever på ekonomiprogrammet .

– Vi vill visa eleverna att man kan göra karriär inom entreprenörskap här i Jönköping, säger projektledare Linnea Lind.

Tävlingen är ett pilotprojekt som organiseras i samarbete med Jönköpings Kommun och Ung Företagsamhet. Syftet med tävlingen är att visa att entreprenörskap även handlar om att ta ett äldre företag in i framtiden, då familjeföretag i Jönköpings län har svårt att locka unga talanger

– Majoriteten av företagen i regionen är just familjeföretag, och vi hoppas att eleverna kan få upp ögonen för dem, säger Linnea Lind.

Söker kreativa lösningar

Eleverna kommer få en uppgift att lösa problem som ett riktigt familjeföretag har ställts inför, som i tävlingen kallas för case. Eleverna kommer att jobba med uppgiften i grupper i klassen under hösten, då den kommer vara en obligatorisk del i utbildningen. De som vill får senare skicka in sina lösningar till tävlingen.

– Den grupp som vinner kommer vara den grupp som kommit med de mest innovativa och kreativa lösningarna, säger Linnea.

Finalen kommer sedan äga rum i april 2025 och vinnarna får en prissumma på 5000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.