Nya anmälningar om kränkande behandling inom äldreomsorgen i Jönköping

Publicerad

Lex Sarah-anmälningar till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, visar på kränkande behandling av äldre inom omsorgen i Jönköpings kommun, det visar dokument som P4 Jönköping tagit del av.

Jönköpings kommun har gjort egna utredningar kring händelser inom äldreomsorgen där äldre har utsatts för kränkande behandling.

Enligt P4 Jönköping finns det tre Lex Sarah-anmälningar från i år som visar på hur äldre farit illa, det handlar bland annat om att personer fått gå på toaletten i en papperskorg och tvingats gå på toaletten samtidigt som personen åt frukost.

Liknande händelser förra året

Förra året uppdagades liknande problem då en person på ett äldreboende slagits och släpats i benen av personal. Även då gjordes en utredning och kommunen tog fram en handlingsplan så att liknande saker inte skulle ske i framtiden.

Så här sade äldreomsorgschefen efter förra årets händelser, se klippet nedan:

Sofie Starby är områdeschef för äldreomsorgen i Jönköpings kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du äldreomsorgschef Sofie Starby berätta vad för åtgärder som har vidtagits efter de båda händelserna där äldre utsatts för kränkning och misshandel. Foto: Jönköpings kommun/grafiker: Celine Ekelund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.