• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Efter att förhandlingarna är klara höjs hyrorna för cirka 5 000 lägenheter i Jönköping. Foto: Hasse Holmberg/TT

Nya hyror för cirka 5 000 lägenheter i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna GFR i Jönköping och Hyresgästföreningen är klara och årets hyreshöjning blir i genomsnitt drygt fem procent.

Fastighetsägarna GFR representerar en rad privata hyresvärdar i Jönköping, och yrkade på en höjning med tolv procent.

Efter att förhandlingarna är klara höjs hyrorna för cirka 5 000 lägenheter i Jönköping, bland annat för hyresgästerna till Riksbyggen/Unobo, HSB Gambrinus, CA Fastigheter och M2 Gruppen.

Tuffa förhandlingar

Eftersom det handlar om hyror för många olika hyresvärdar finns det flera typer av lägenheter som får olika höjningar, men snittet blir 5,2-5,3 procent.

– Det har varit tuffa förhandlingar och vi har inte varit överens om hur stor vikt som ska läggas på olika delar. Jag förstår så klart att kostnader för bolagen har ökat, men samtidigt måste man också ta hänsyn till hyresgästernas svåra ekonomiska situation, säger Angelica Karlsson, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost i ett pressmeddelande.

Nedan hör du varför de privata fastighetsägarna gick ut med hyreskrav på tolv procent:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Hellberg på Fastighetsägarna om varför de privata hyresvärdarna vill höja hyrorna med upp till 12 procent i länet. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.