En delad bild som visar två scener. Den vänstra sektionen visar en hand som håller en plastförpackning med tabletter, där flera vita piller är synliga i en metallask. Den högra sektionen visar en person som utför en medicinsk procedur, där en pinne hålls i närheten av en annan persons mun. Bakgrunden ser ut att vara en medicinsk miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läkaren David Tell berätta hur mindre och tätare doser penicillin vid halsfluss påverkar patienten och antibiotikaresistensen. Foto: SVT

Nya råd mot halsfluss halverar dosen antibiotika: ”En riktig snyting”

Uppdaterad
Publicerad

Halsfluss kan lindras snabbare – med mindre dos medicin.

Det visar forskning av David Tell, läkare i Huskvarna, som lett till nya direktiv från Läkemedelsverket.

– Vi ser också mindre biverkningar, säger han.

Vuxna och barn, som i övrigt är friska, kan nu behandlas mot halsfluss med en mindre dos penicillin under en kortare period än tidigare. Det visar Läkemedelsverkets nya direktiv som bygger på lokala studier av distriktsläkaren och doktoranden David Tell i Huskvarna.

– Att den totala användningen går ner är positivt, säger David Tell.

Hör de nya råden om hur halsfluss behandlas mest effektivt i videoklippet ovan.

Kriterier för halsfluss

Personer med halsfluss behöver uppfylla 3-4 av kriterierna nedan och få ett positivt test för grupp A-streptokocker för att behandlas med penicillin.

• Feber över 38,5 grader
• Svullna eller ömmande lymfkörtlar i käkvinklarna
• Frånvaro av hosta
• Beläggningar på tonsillerna

Undantaget från direktiven gäller gravida, svårt sjuka, personer med nedsatt immunförsvar och barn under sex år, då de inte deltagit i studien.

Källa: Region Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.