Vätterstranden i Jönköping innan skyfallen. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Nya regnskurar bromsar sänkningen av vattennivån i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet fortsätter stiga i Vättern av nya regnskurar – något som bromsar tempot i arbetet att sänka vattennivån.

Och det kan dröja länge innan nivån, som är flera decimeter högre än vanligt, återgår till det normala.

Efter att den redan förhöjda vattennivån i Vättern höjts vid skyfallen förra veckan, fortsätter vattnet stiga efter flera dagar av regn. Detta gör att den pågående tappningen av vattnet som har pågått sedan i söndags, ännu inte gett resultat.

– Vattennivån har stigit mer de senaste dagarna, och vi kan ännu inte se om tappningen har gett någon effekt, säger Marcus Bennstam, energistrateg på Tekniska verken.

Skyfall i Jönköpings län

31 000 liter vatten

Vattennivån i Vättern ligger sedan tidigare på 40 centimeter över medelnivån än vad den brukar vid den här tiden på året. Om det töms 31 000 liter vatten i sekunden i en vecka, sjunker vattennivån med cirka en centimeter, enligt Marcus Bennstam. Detta gör att processen kommer att ta lång tid, speciellt om det fortsätter regna.

– Om det fortsätter regna kan det dröja veckor, eller till och med månader innan nivån återgår till det normala, säger Marcus Bennstam.

Det är i Motala Ström som man medvetet ökat vattenflödet, så att det överflödiga vattnet i Vättern så småningom kan rinna ut i Östersjön.

Det finns ingen större risk för att de mindre sjöarna runt Jönköping påverkas, men dock kan större sjöar i Östergötland som Roxen och sjön Glan komma att bli översvämmade till följd av tappningen.

Redan i juni gjorde den höga vattennivån att stranden krympt flera meter på Vätterstranden i Jönköping. Hör mer i videoklippet

Vattennivån i Vättern hotar badplatsen i Jönköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På sikt gynnar en hög vattennivå stranden, som då inte växer igen. I klippet berättar Tobias Haag, biolog på Länsstyrelsen i Jönköping när stranden kan komma tillbaka. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyfall i Jönköpings län

Mer i ämnet