En skylt som förbjuder husvagnar och husbilar och en man som pekar i skyltens riktning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir inte så kul om man ska åka runt med massa förbudsskyltar”, säger Mats Jonsson i Hagshult, som ser fricampare ignorera lagen. Hör honom berätta mer i videon. Foto: SVT

Nya trenden skapar ilska i Hagshult – fricampare blockerar fina badplatser

Uppdaterad
Publicerad

Trenden för fricamping, eller vildcamping, har exploderat de senaste åren. Men det är inte ovanligt att de som vill övernatta i naturen har dålig koll på var de får köra trots skyltar och bommar.

– De vänliga skyltarna funkar inte, det är förbudsskyltar som funkar, säger Hagshultsbon Mats Jonsson.

På sociala medier och camping-appar sprids flera smultronställen som lockar husbilförare från Europas alla hörn. Markägare och lokalbor i områden vid natursköna platser vittnar om att de tvingas bomma igen vägar och sätta upp förbudsskyltar för att skydda naturen.

Sedan pandemin har en av sjöarna i Hagshult, utanför Skillingaryd, blivit ett populärt tillhåll för fricampare. Mats Jonsson, som bor i området, har tillsammans med markägaren satt upp skyltar med information. Men de ignorerades och revs ner.

– Vi vill att människor ska kunna ha tillträde till badplatsen här och det tillträdet stoppas av att man bosätter sig här med en stor bil mitt i vägen, säger Mats Jonsson.

Får inte köra i terräng

Motordrivna fordon får inte köra i terräng, enligt terrängkörningslagen. Man kan ställa upp sitt fordon i anslutning till vägen, men det får inte hindra trafik eller räddningsfordon.

– Du får inte ta ditt fordon utanför en allmän väg, man får inte köra i naturen, säger Mats Jonsson.

Flera husbilar står uppradade på en grusparkering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka regler som gäller när man fricampar i klippet ovan. Foto: Ali Lorestani/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.