– Det perfekta UV-indexet för mig är 4,5 kanske, det är inte jättehögt ändå, säger Elin Ögren, 15 år.
Den nya trenden gör att man, genom appar i telefonen, kan ta reda på UV-indexet för att kunna utnyttja stark solstrålning. Tankarna med UV-indexet är att varna för att man inte ska vara ute, oskyddad, i för stark sol.
Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är UV-index mellan 1–2 lågt, och då är det säkert att vistas ute i solen hela dagen utan solskydd. Det gäller även personer som är känsliga för solen.
I klippet ovan berättar ungdomarna om den nya trenden och UV-indexet.
VAD ÄR UV INDEX?
UV-index är ett mått på styrkan av solens skadliga UV-strålning. Ett högt UV-index betyder att du bör skydda dig mot solen för att minska risken för skador. I Sverige ligger UV-index på mellan 0 till 8.
UV-index delas in i fem olika nivåer:
• Lågt UV-index (1–2)
När UV-index är lågt, 1–2, är det säkert att vistas ute i solen hela dagen utan solskydd. Det gäller även personer som är känsliga för solen. I Sverige är UV-index lågt under de mörkaste månaderna, november-februari.
• Medelhögt UV-index (3–5)
När UV-index är medelhögt, 3–5, kan solkänsliga personer vara i solen i cirka en halvtimme innan de bör skydda sig mot solen. Bästa sättet att skydda sig är att uppsöka skugga, eller ta på mer kläder och en solhatt. I Sverige är UV-index medelhögt under vår- och försommar. På Kanarieöarna är UV-index medelhögt under vintern.
• Högt UV-index (6–7)
Vid höga värden, 6–7, bör ljuskänsliga personer skydda sig mot solen redan efter cirka 20–30 minuter. I Sverige har vi höga värden under sommarmånaderna.
• Mycket högt UV-index (8–10)
För personer känsliga för solen gäller det att skydda sig när solen är som starkast mitt på dagen. UV-index brukar vara mycket högt runt Medelhavet under sommaren.
• Extremt UV-index (11 eller högre)
När UV-index är 11 eller högre så räknas det som extremt. Vid ekvatorn kan dessa värden förekomma året runt. I Thailand i december är UV-index 12. Då kan personer känsliga för solen bränna sig redan efter 10-15 minuter.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten