I takt med att älgstammen ökar blir också problemen större, menar viltvårdshandläggare Ingemar Sjöberg. Hör mer i klippet. Foto: TT / Kristin Renulf / SVT

Växande älgstam på flera håll i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens årliga spillningsinventering av älg är klar och resultatet visar att älgstammen växer på flera håll. Och en större älgpopulation kan betyda stora bekymmer för skogsnäringen.

När älgarna blir fler blir det ont om foder och det är då älgarna ger sig på skogsbruket för att få tillräckligt med föda. Tallungskog är särskilt beteskänslig och älgarnas framfart kan orsaka stora ekonomiska bekymmer för skogsägare.

– Tillväxten och kvalitén på ungtallarna sätts ner när älgen betar av toppskotten och skogsägaren får inte ut det han vill ha. Ibland kan det bli så illa att skogen inte växer upp alls, säger Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare Länsstyrelsen Jönköping.

Färre som sköts

Flest älgar i Jönköpings län finns det i de södra delarna. Att älgstammen ökar på vissa håll kan dels bero på att det föddes fler kalvar än vanligt under förra året, samtidigt var det färre som sköts.

– Jägarna är måna om älgstammen och man vill inte ha för lite älg. Om man inte får med så många älgar i dreven håller man igen lite för att få lite mer att jaga på.

Fler trafikolyckor

Förutom att älgarna ställer till med problem för skogsägarna, finns också ett klart samband mellan en stor älgstam och antalet trafikolyckor, enligt Ingemar Sjöberg. Han säger att vissa åtgärder nu kommer att vidtas för att reglera antalet älgar till en bra nivå.

– Man kan behöva lägga in lite mer avskjutning i skötselplanen för att vi ska balansera ner stammen igen.

Är det ett stort problem att det finns många älgar?

– Ja, för ekonomin är det ett stort problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.