Ökat skydd för valhemligheten ställer nya krav på vallokalen

Publicerad

En lag från 1 januari 2019, som ska stärka valhemligheten, leder till en del förändringar i vallokaler. Flera kommuner i länet har bytt ut många av platserna där det går att rösta.

– Vi har bytt till en större lokal så att vi kan ha fler bord med valsedlar och kan avskärma dessa, säger Louise Ottosson (M), valnämndens ordförande i Gnosjö.

Syftet med den nya lagen är att öka skyddet för att medborgarna ska kunna hålla vilket parti de röstar på hemligt. Det stärkta skyddet innebär att vallokalerna inför valet den 11 september måste utformas på ett annat sätt än tidigare. Det nya är att även borden där du hämtar valsedlar måste avskärmas så att ingen ser vilka sedlar du plockar.

I Gnosjö har valnämnden, som en följd av de nya kraven, valt att flytta vallokalen för centralortens tre valdistrikt från församlingshemmet till sporthallen i Töllstorp.

Val 2022 Jönköpings län

I klippet berättar valnämndens ordförande Louise Ottosson (M) om förändringen.

Tjugotal nya lokaler i Jönköping

I Jönköpings kommun finns 25 förtidsröstningslokaler och 80 vallokaler på valdagen. Drygt 20 av dessa är utbytta jämfört med valet 2018.

– Det är inte enbart för att skydda valhemligheten, utan också att det ska vara bra tillgänglighet fysiskt, säger Mikael Rydberg (S), valnämndens ordförande.

Många röstningslokaler i Jönköping har varit i skolor och där har man ofta fått plocka röstsedlar i korridoren utanför själva vallokalen.

– Det fungerar ju inte att ha det så med den nya skrivningen i lagen, säger Rydberg.

Fler röstmottagare i Värnamo

I Värnamo har de på grund av förändringen i vallagen bytt ut fem-sex röstlokaler jämfört med valet 2018.

– Vi har behövt ha större lokaler på många håll och sedan har vi även ökat antalet röstmottagare. Vi behöver ha en bra tillsyn över valsedlarna och få till bra flöden i röstningslokalerna, säger Birgitta Petersson (L), valnämnden ordförande i Värnamo.

I Värnamo finns 23 vallokaler den 11 september. Möjlighet att förtidsrösta finns i gamla tingshuset i Värnamo, samt i Rydaholm och Bredaryd.

Färre valdistrikt i Nässjö

I Nässjö hade kommunen redan 2018 gjort en hel del förändringar för att skydda valhemligheten bättre.

– Då hade vi huvor på valsedelställen, men det var inte så praktiskt. Så till EU-valet 2019 köpte vi in stora ställ för valsedlarna som man kan gå in bakom, säger Cecilia Gerhardsson på valnämndens kansli.

Även i Nässjö har de bytt en del lokaler, men det beror framförallt på att det gjorts förändringar i indelningen av valdistrikt. Kommunen har gått från 17 till 15 valdistrikt. Nässjö har förtidsröstning i Malmbäck, Bodafors, Anneberg, Forserum och Nässjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet