Stölderna blir allt fler men det förekommer också allt oftare hot och våld mot personalen i samband med konfrontationer, berättar butikschef Sebastian Larsson. Foto: Kristin Renulf / SVT

Ökning av buktiksstölder – personal känner sig hotad

Publicerad

I Värnamo märker flera butiker av att antalet stölder ökar. Hemmahallen är en av dem och butikschef Sebastian Larsson säger att hans personal i allt större utsträckning utsätts för hot när de konfronterar misstänkta tjuvar.

Varje dag stjäls det varor i butiken och värdet av det som stjäls beräknas vara cirka 10 000 kronor i veckan. Och det är ett dyrt och tidskrävande arbete att försöka identifiera och anmäla tjuvarna.

– Det är väldigt tidskrävande och det är tid som vi skulle vilja lägga på att hjälpa våra kunder, säger Sebastian Larsson.

Varför har antalet stölder ökat tror du?

– Vi vet inte riktigt men det kan vara så att personer som gör detta håller sig mer på hemorten nu istället för att åka runt till andra städer. För många av dessa känner vi igen. Det är dessutom färre kunder i butiken så det är svårare att bli upptäckt.

Våld och hot

Men Sebastian Larsson märker också en förändring i att personalen allt oftare blir hotade. Han säger att det inte är ovanligt att de som stjäl har någon form av tillhygge på sig och att det finns tillfällen då personal undviker att ingripa för sin egen säkerhets skull.

– Våld och hot mot personalen i den här omfattningen existerade inte för tio år sedan. Det är jätteskrämmande, jag vill att min personal ska kunna känna sig trygga.

Gör ni vad ni kan här i butiken för att förhindra stölder?

– Vi försöker så gott det går med övervakningskameror, vi vajrar fast dyra varor och flyttar en del inredning för att få bättre uppsikt.

Anmäler allt

Butiken har också börjat anmäla stölder och snatterier i större utsträckning.

– Nu anmäler vi allt för vi måste få ordentlig statistik på det här för att visa vad som håller på att hända.

I klippet ovan berättar Sebastian Larsson bland annat om hur det är att konfrontera tjuvar i butiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.