Det har varit en kraftig ökning av kikhosta i Europa och Sverige under våren. Enligt Folkhälsomyndigheten har det hittills varit 241 konstaterade fall i landet, 28 av dem var barn under ett år.
I Region Jönköping har det under maj konstaterats tolv fall, fler än under hela förra året, och några av dem har varit barn under ett år.
– Då ska man komma ihåg att kikhosta är en sjukdom som har en peak under sensommaren och början av hösten, säger Malin Bengnér.
Kan bli livshotande
Allvarligast blir sjukdomen för riktigt små barn och kan i de svåraste fallen vara direkt livshotande.
– Barn under tre månader som drabbas behöver nästan alltid vårdas på sjukhus eftersom de får problem med andningen.
Vad är orsaken till att antalet fall av kikhosta ökar i år?
– Troligen är det en effekt av att vi hade så lite virusspridning under pandemin. Nu får vi ett bakslag när vi har en ökad mottaglighet hos befolkningen. Vi har sett att flera smittor har betett sig så, säger Malin Bengnér.
I klippet ovan ger länets smittskyddsläkare tre tips på hur vi skyddar de yngsta mot kikhosta.
Vad är kikhosta?
- Kikhosta orsakas av bakterien pertussis. Bakterien fäster och växer på vävnad i luftvägarna. Där utsöndrar den ett gift (exotoxin).
- I typiska fall börjar kikhosta som en förkylning med lätt feber. Efter ett tag tilltar hostan och blir allt intensivare och kommer i attacker.
- Spädbarn kan i anslutning till hostattackerna bli medvetslösa på grund av syrebrist.
- Smittsamheten är hög och smittämnet finns i luftvägarna hos den sjuke och sprids som droppsmitta vid hostattacker.
- Inkubationstiden är 1-2 veckor, men kan i vissa fall vara tre veckor.
- Dödligheten i Sverige har under de senaste decennierna varit låg. Orsaken är att många barn har vaccinerats. Mellan åren 1996 och 2014 avled tolv barn som insjuknat i kikhosta.
- Sedan 1996 erbjuds alla spädbarn vaccination vid tre, fem och tolv månaders ålder. Sedan fylls dosen på vid fem års ålder, samt vid 14-16 års ålder.
- Källa: Folkhälsomyndigheten