Föräldrarna Peter Bertilsson, Anna Johansson och Daniel Hansson gillar inte kommunens nya skolplaner.

Föräldrar i protest mot skolrockad

Uppdaterad
Publicerad

Knappt har beslut om nedläggning av Örerydsskolan och förskolan i Reftele i Gislaveds kommun fattats, förrän det är dags för nästa stora skolrockad som väcker oro hos föräldrar.

– Problemet som jag ser det är att de flyttar runt barn som är små åt olika håll.  Och vi har inte fått någon information, varken om förändringen eller om hur de ska lösa det praktiskt med fritids och transporter säger, Anna Johansson en av flera föräldrar som engagerat sig mot förslaget.

Den här gången handlar det om att de tre F-6 skolorna i Gislaved istället ska bli två F-3 skolor och en 4-6 skola. De skolor som berörs är Gullviveskolan, Gyllenforsskolan och Sörgårdsskolan i Gislaved samt Villstadsskolan och Åtteråsskolan i Smålandsstenar. Planen är att den nya organisationen ska införas till hösten 2017. 

Högre krav

Skälet till omorganisationen är, enligt politikerna, att den nya läroplanen ställer högre krav än tidigare och att alla elever då måste få samma förutsättningar. Idag ligger kommunen under riksgenomsnittet vad gäller elevernas resultat.

– Vi har ett uppdrag och se till att vi har en likvärdig skola så att alla våra barn kan lyckas ännu bättre i sin skolgång och nå gymnasiebehörighet, säger Mats Spånberg är skolchef Gislaveds kommun.

– På det här sättet samlar vi kompetensen, vi får fler lågstadielärare samlade på F-3 skolorna och fler 4-6 lärare på samma ställe. Att det blir längre skolväg för vissa är förstås ett minus men där får vi kompromissa.

300 namn

Men många föräldrar är alltså upprörda och har nu startat en Facebookgrupp för att försöka stoppa planerna. Namnlistan har sedan igår fått runt 300 namnunderskrifter.

Än så länge är skolförändringen bara ett förslag och föräldrarna ska bjudas in till diskussion. Men Daniel Hansson tror inte att de kommer att få så mycket att säga till om.

– Våra förhoppningar är låga eftersom de inte ska informera föräldrar förrän i mars och beslutet ska tas i april. Det enda sättet vi kan påverka är nog att skrika ganska högt nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.