Ont om förskollärare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på förskollärare har blivit akut på många håll i Jönköpings län. Nu tvingas flera kommuner ta in personal som saknar utbildning.

Som vi berättade igår är det ont om lärare i Sverige, men det är ännu större brist på förskollärare, enligt Lärarförbundet.

Det märks bland annat i Vetlanda kommun där var tionde förskollärare saknar utbildning och personalen tvingas arbeta på ett nytt sätt för att klara verksamheten.

– I år har det varit extremt svårt och vi har fått tillsätta många tjänster med obehörig personal, berättar Pia Danielsson Wallisson förskolechef på Bäckseda Förskola i Vetlanda.

Tvingas ta in obehörig personal

Vetlanda kommun har haft som mål att inte anställa personer som saknar förskoleutbildning, men i år har det inte gått. Pia Danielsson Wallisson har 40 års erfarenhet inom yrket och hon har aldrig varit med och att det varit så här svårt tidigare.

– Nu har det till och med varit svårt att hitta personal som inte har utbildning, säger hon.

Flera kommuner har samma bekymmer

Den enkät som SVT Nyheter Jönköping skickat ut till samtliga kommuner i Jönköpings län visar att flera kommuner har samma bekymmer.

Bara i Jönköpings kommun saknas det just nu över 100 förskollärare. En orsak är enligt Lärarförbundet att Högskolan i Jönköping inte haft examensrätt för förskollärare under de senaste åren.

– Det är ytterst allvarligt att inte de små barnen möts av utbildade och kunniga lärare, säger Cecilia Larsson ordförande i Lärarförbundet i Jönköping.

Hon menar att det hade kunnat se annorlunda ut om kommunerna haft en strategi i god tid.

Vill höja statusen

Carina Peterson är förskollärare på Bäckseda Förskola och hon menar att yrket måste få högre status.

– Att det ser ut så här är nog mycket på grund av lönen och statusen i yrket. Det är ett viktigt arbete, säger hon.

På Bäckseda Förskola har fem av 20 anställda inte full behörighet som förskollärare just nu. För Elin Karlsson som vikarierat de senaste två åren är en utbildning nu ett självklart val.

– Jag kan inte få en fast tjänst om jag inte utbildar mig, säger hon.

I framtiden när man vill skaffa familj är den en trygghet att ha en fast tjänst så man har ett jobb att komma tillbaka till, säger Elin Karlsson

Förskolechefen tror inte att barnen märker av att de tagit in obehörig personal, men det ställer andra krav på verksamheten.

– Vi har inte ökat några barngrupper, men vi har fått plocka om i arbetslagen så det finns förskollärare i alla grupper, säger Pia Danielsson Wallisson.

Hon berättar att det blir ett tyngre ansvar för de som har utbildning eftersom de måste sköta dokumentation och kvalitetsarbetet. Det kan inte outbildad personal göra.

– Vi måste jobba mycket på detta nu för vi har ändå inte släppt vårt mål att ha behörig personal på alla tjänster, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.