Göta hovrätt menar att det inte går att dra säkra slutsatser kring vad pojken menade med ordet ”pulla” i chattmeddelandet. Foto: Mikael Fritzon/TT

Osäkerhet kring ordet ”pulla” i meddelande – mildrar dom mot pojke

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke dömdes för sexuellt övergrepp i Växjö tingsrätt efter att han i ett meddelande bett om ursäkt för att han ”pullat” sin dåvarande flickvän medan hon sov. Men enligt Göta hovrätt i Jönköping finns det osäkerhet kring vad pojken avsåg med ordet och ändrar domen.

Det var när pojken i Ljungby kommun sov över hos sin dåvarande flickvän som han bad om ursäkt i ett chattmeddelande för att han ”pullat” henne medan hon sov. Pojken åtalades för sexuellt övergrepp och dömdes till ungdomstjänst i 75 timmar och att betala 35 000 kronor i skadestånd.

Var överens om ordets betydelse

Men Göta hovrätt håller inte med om Växjö tingsrätts bedömning och har gjort en mer försiktig tolkning av hur ordet användes, något Dagens Juridik först rapporterade om.

Göta hovrätt skriver i domen att både den tilltalade och målsäganden har svarat att de brukade använda ordet ”pulla” i betydelsen att föra in fingrar i vaginan. Åklagaren menade att det var så han menade i sitt meddelande.

Döms för sexuellt ofredande

Trots det så friade hovrätten pojken för sexuellt övergrepp då det fanns en osäkerhet kring hur genomtänkt pojkens ordval var och hans låga ålder vid tillfället. Hovrätten menar att det inte går att dra slutsatser om vad som hände endast utifrån hur ordet ”pulla” använts i ett skriftligt meddelande. I förhör nekar han till betydelsen av ordet som åklagaren menar.

Hovrätten konstaterar dock att pojken gjort sig skyldig till sexuellt ofredande då han rört vid de yttre delarna av hennes underliv. Han döms till 35 timmars ungdomstjänst och att betala 10 000 kronor i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.