Foto: TT

Så skyddar du dig från bedrägerier med stulna kort

Publicerad

Antalet anmälda fall av bedrägerier med stulna bankkort ökar. Närmare 700 fall har rapporterats i Region Öst som Jönköpings län tillhör.

Det handlar främst om datorbedrägeri som huvudsakligen består av olika former av identitetsintrång som har ökat. I många fall handlar det om stulna kortuppgifter som sedan används för köp online.

Under april månad anmäldes det 11 437 datorbedrägerier som till närmare 70 består består av bedrägerier där stulna kortuppgifter används för köp online. De flesta bedrägerierna sker i storstadsområdena, flest sker i Malmöregionen.  I Jönköpings län har det gjorts 696 anmälningar. Mörkertalet är dock troligtvis högt.

Bankkort enbart för näthandel

Sedan polisen började följa brottsutvecklingen 2014 har antalet anmälda brott aldrig varit högre vad gäller denna typ av brott. Jämfört med de första fyra månaderna 2017 är det en ökning med cirka 55 procent, visar siffror från Nationellt bedrägericenter.

– Utveckling av denna typ av brott är oroväckande, men det finns åtgärder du kan vidta för att minska risken att bli utsatt, som att till exempel ha ett speciellt kort bara för köp på nätet, säger Lina Nilsson, Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Tips: Så skyddar du dig

  • Spara inte dina kortuppgifter på olika sidor och appar.
  • Handla på sidor som erbjuder 3D-secure betalning.
  • Handla på säkra sidor som har hänglås eller https:// i adressfältet.
  • Ha ditt kort spärrat för internetköp och utlandsköp mellan köp och resor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.