”Jag vaknade upp i ambulansen, men sen är tre timmar helt svarta.” Foto: C More/SVT

Oscar Sundh var medvetslös i en halvtimme

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan slog HV-forwarden Oscar Sundh huvudet i isen efter en närkamp i en match mot Luleå. Han var medvetslös i drygt 30 minuter och tvingades vila från hockeyn i tre månader på grund av hjärnskakningen. Några bestående skador har han inte fått.

Det var i en match mot Luleå hösten 2012 som olyckan var framme. Efter en närkamp föll Oscar Sundh baklänges och slog huvudet i isen. Direkt efter händelsen låg han medvetslös vid sargen och krampade.

– Mamma stod framför tv:n och vek tvätt. När jag fick de där krampanfallen direkt efter smällen trodde mamma att jag dog. Det var mycket obehagligt för mina föräldrar, säger Oscar Sundh.

Vaknade upp på sjukhus

Chockade kunde föräldrarna ta sig till Luleå och finnas hos sonen när han vaknade upp. Oscar Sundh berättar att han har en minneslucka från några sekunder innan smällen och sedan var han medvetslös i 32 minuter. Enligt vad sjukvårdspersonal har berättat för honom vaknade han upp i ambulansen, men efter det är det ytterligare tre timmar som han själv inte minns något av.

– Det första jag kommer ihåg är att jag ligger i ett mörkt rum på sjukhuset med dropp i armen och en massa elektroder på bröstet, mask över ansiktet i bara kalsongerna. Sedan var mina föräldrar där, det var en märklig första känsla som jag kommer ihåg.

Hur mådde du när du vaknade upp?

– Inte så bra, jag hade kraftig huvudvärk och illamående, kräktes och mådde allmänt dåligt.

Foto: C-more

Den nu 31-årige HV-forwarden var borta ifrån hockeyn i tre månader och första tiden fick han bara ligga i ett mörkt rum, fick inte titta på tv eller läsa.

– Det är tråkigt att bara vila och det var svårt när det hade gått en tid och jag började må bättre, att då ha tålamodet att vila för att bli ordentligt frisk.

Inga bestående skador

Oscar Sundh har inte fått några bestående men efter sin hjärnskakning, men flera av hans svenska spelarkollegor har tvingats att sluta i förtid.

– Det är tråkigt att höra om dem. Dels tvingas de sluta med sitt jobb, som vi som håller på med älskar, och dels är det ju svårt för dem som får problem i vardagen och inte kan leva ett normalt liv, det är jättetråkigt.

Men inom svensk elithockey hoppas man nu på ett trendbrott. De senaste två säsongerna har antalet hjärnskakningar minskat i SHL. En ganska livlig debatt i ämnet och tuffare straff för huvudtacklingar kan vara förklaringar till förändringen.

– Man belyser problemet mycket och sedan tror jag att straff i matcher man inte får spela och i böter också har hjälpt till, säger Oscar Sundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.