Foto: Erik Svensson / TT

Ovanligt låga ozonhalter: Lite paradoxalt

Uppdaterad
Publicerad

De skadliga halterna av ozon har sjunkit för första gången sedan mätningarna började. – Vi blev jätteförvånade och glada, säger Anne-Catrin Almer på Länsstyrelsen.

Inte sedan mätningarna började för tio år sedan har så låga halter av det skadliga marknära ozonet uppmäts i Jönköping län som nu. Därmed klarades också det miljömål som är uppsatt.

– Halterna ligger på en skadlig nivå för växter så det är alltid bra när de går ner, säger Anne-Catrin Almer handläggare på Länsstyrelsens Vattenenhet. Vi blev förvånade och glada och undrar förstås vad det beror på.

Jämnare nivå

Orsaken till att ozonnivån sjunkit håller på att utredas, men det finns vissa teorier. Det kan bero på den regniga sommaren eftersom solljus och höga temperaturer påskyndar bildandet av ozon. En annan möjlig förklaring är att utsläppen i Europa har minskat.

Om de låga halterna är ett trendbrott eller inte är dock för tidigt att säga.

– De senaste åren har topparna på mätningarna blivit mindre och även dalarna. Det ligger på en mer jämn nivå. Men om det är en trend eller inte går inte att säga än, säger Anne-Catrin Almer.

Varför görs de här mätningarna av ozonet?

– Man gör mätningarna för att se hur klimatförändringarna kommer att påverka i framtiden. Om halterna blir högre, när på året och så vidare.

Mäter på landsbygden

Länets ozonhalter mäts på tre platser; Visingsö, Isaberg och Draftinge. Alla mätstationer ligger paradoxalt nog på landsbygden trots att en av de största källorna till ozon är trafik.

– Ja det är lite paradoxalt, men utsläppen bryter även ner ozonet. Därför är halterna högre på landsbygden. Det är inte helt enkelt att förklara, säger Anne-Catrin Almer.

Större delen av det ozon som finna i länet kommer dock främst från andra delar av Europa och färdas hit. Förutom trafiken är organiska lösningsmedel även en källa till höga ozonhalter. Skador som det marknära ozonet orsakar leder bland annat till mindre skördar. Enligt länsstyrelsen förlorar det svenska jord- och skogsbruket mer än en halv miljard kronor på ozonskador varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.