Lars-Göran Hassel har jobbat många år med att behandla bland annat idrottsskador. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Över hälften av idrottsskadorna är överbelastningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 60 procent av skadorna inom idrotten är överbelastningsskador.

– Ofta beror det på att träningen trappas upp för snabbt. Ligament och leder hinner inte vänja sig vid ökad belastning, säger läkaren Lars-Göran Hassel.

Överbelastningsskadorna kan vara problem med knä, fötter, ben, ryggar och axlar beroende på vilken idrott som utövas. Ofta beror det på att träningsdosen har trappats upp för snabbt, träningen är för ensidig och att idrottaren inte får tillräcklig återhämtning mellan passen.

Sömnbrist och dåliga matvanor kan också påverka negativt.

Hjälp i tid

Enligt Lars-Göran Hassel, som är specialist i ortopedi, är det otroligt viktigt att ungdomar som känner att de har ont inte bara tränar på utan söker hjälp i tid. Då är det vila och alternativ träning som gäller.

– Sedan är det viktigt att man inte går på som vanligt så fort man är symptomfri, då finns risken att skadan återkommer, förklarar Lars-Göran Hassel.

Föra träningsdagbok

Han betonar också vikten av att unga idrottare som hårdsatsar på våra idrottsgymnasier runt om i landet för någon typ av träningsdagbok. Där bör man notera vilka pass man tränar, men även om man har bytt utrustning som exempelvis skor.

– Då kan det vara lättare att utvärdera vad det är som kan vara orsaken bakom skadan.

Hur är kunskaperna kring hård träning och skaderisken hos tränare och ansvariga hos idrottsklubbarna?

– Det är nog väldigt skiftande. En del är föräldrar som kanske har kastats in som tränare och då har man ju inte den kunskapen. Det kan man inte förvänta sig heller. Där måste man ha en utbildning inom klubben. Många tränare är välutbildade, men jag tror fortfarande att kompetensen många gånger egentligen inte är tillräckligt hög för att driva idrottsträning för ungdomar, säger Lars-Göran Hassel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.