I klippet förklara Måns Lindell, vattenekolog vid Länsstyrelsen Jönköping, hur översvämningar kan drabba Jönköping. Foto: SVT

Översvämningar kan drabba centrala Jönköping hårt

Uppdaterad
Publicerad

Centrala Jönköping är ett av 25 riskområden för översvämning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har pekat ut i landet. Vid värsta tänkbara scenario skulle delar av Öster stå under en hel del vatten.

– Jönköping flyttades ju på 1600-talet från höjderna ner nära vatten av försvarsstrategiska skäl, så nu är man ju inbyggd i detta, säger Måns Lindell, vattenekolog på Länsstyrelsen Jönköping.

Inom de av MSB utpekade riskområdena gör man först riskanalyser och identifierar samhällsviktiga funktioner som kanske måste flyttas eller skyddas för att klara högar flöden.

I det andra skedet jobbar man förebyggande med att exempelvis bygga vallar, strukturer som leder bort vatten från platser som är samhällsviktiga eller så bygger man dammar eller våtmarker som kan magasinera vatten längre upp i systemet.

– För det mer akuta tredje skedet gör räddningstjänsten insatsplaner för hur mycket vall och sandsäckar man ska placera ut vid översvämningar, säger Måns Lindell.

I klippet nedan ser du tre scenarion som kan leda till översvämningar i centrala Jönköping:

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.