Ett stort antal stugor vid Gisshultasjön utanför Nässjö har översvämmade tomter. Foto: SVT

Översvämning på flera håll i Jönköpings län – larmen duggar tätt

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tiden av regn och snösmältning fortsätter vattennivåerna att stiga på flera håll i Jönköpings län. Under natten har det kommit flera larm om översvämning i byggnader i bland annat Nässjö och Gnosjö kommun.

Under söndagen uppgraderade SMHI varningen för höga vattenflöden till orange i områden i Gnosjö kommun. Där stiger vattennivåerna i bland annat Nissan och Storån. Gnosjö kommun har gått upp i stabsläge och på måndagen hölls möte med länsstyrelsen och SMHI.

– Läget är värre än 2020 och kulmen i sjön Flaten kommer inte vara nådd förrän om cirka tre dagar, skriver kommunens kommunikatör Veronica Ankarvik i ett mejl till SVT.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

På flera andra håll i länet är det gul varning utfärdad, bland annat gäller det Lagan i Värnamo och flera mindre vattendrag över hela länet.

Skadade byggnader

Räddningstjänsten har fått ett flertal larm om vattenskadade byggnader under det senaste dygnet.

– Just nu är vi på plats i Hillerstorp och hjälper en villaägare på Korgmakaregatan att pumpa ut vatten ur källaren. Jag har tagit emot fyra liknande larm här idag, säger räddningstjänstens ledningsoperatör till SVT.

Kulmen inte nådd

I Gisshult utanför Nässjö har räddningstjänsten byggt barriärer vid sjön eftersom vattnet där stiger och flera fastigheter riskerar att drabbas av vattnet.

– Jag tror inte att vi sett kulmen av det här. De här regnen som varit det senaste dygnet kommer spä på det här och det kommer dröja några dagar innan vi ser kulmen av det här, säger Samuel Nyström räddningschef till P4 Jönköping på måndagsmorgonen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Mer i ämnet