Oviss framtid väntar avgående LRF-ordföranden

Uppdaterad
Publicerad

I maj kliver hon av som ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, efter sex år på posten. Nu hoppas Helena Jonsson få mer tid för djuren hemma på gården utanför Tranås. 

– Det roligaste är nog att sitta och titta på djuren när de går på bete eller i stallarna. Att ta sig lite tid att se hur de beter sig och utvecklas, säger hon.

Vi träffar Helena Jonsson hemma på gården Galtås utanför Tranås. Här bor hon tillsammans med sin man, runt 120 nötdjur, hästar och katter.

– Även om jag är mycket borta nu så är det ju sju dagar på en vecka och 24 timmar på ett dygn. Jag har stövlarna på mig varje vecka och är ute i ladugården.

Livsmedelsstrategi

Mycket resande

Ja, de senaste sex åren har inneburit mycket tid hemifrån. Jobbet som ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF har tagit henne till många spännande platser runt om i Sverige och världen.

– Det här uppdraget har tagit mig till många intressanta ställen och jag har fått träffa väldigt många roliga och engagerade människor. Det är nog det jag kommer minnas allra mest, säger hon.

Livsmedelsstrategi

Under Helena Jonssons tid som ordförande har LRF bland annat tagit fram en livsmedelsstrategi som ska öka värdet på svenska livsmedel, göra dem mer globalt konkurrenskraftiga och öka lönsamheten för bönderna. Och livsmedelsstrategin menar hon, är en viktig milstolpe för förbundet och något hon är stolt över.

– Tidigare har vi faktiskt inte haft någon målsättning alls med svenskt jordbruk, det har fått bli vad det blir. Målsättningen är att det ska visa sig ganska snabbt, inte minst genom justerade instruktioner till myndigheterna där livsmedelsproduktionen får ett större värde när man till exempel ska avväga mellan fritidsintressen, bebyggelse, kanske något enskilt miljöintresse. Då måste man också ta med livsmedelsproduktionen som en viktig del.

Bioenergi framtiden

Och efter några tuffa år för lantbrukare ser Helena Jonsson ljust på framtiden. Priset på svenskt kött har nu nått rekordnivåer och även mjölkbönder har en förbättrad lönsamhet. Och framtiden för svenskt lantbruk tror hon finns i att vi går mer åt ett biobaserat samhälle.

– Ska vi byta ut de fossila råvaror som vi i dag använder, då måste vi använda det som växer. Där har Sverige en väldigt stor fördel, vi har mycket skog och mark. Därför tror jag att företagarna ska kunna utveckla sina företag i den nya tiden.

I maj lämnar alltså Helena Jonsson ordförande posten och vad som sen väntar är ovisst.

– Jag hoppas att jag kommer kunna vara betydligt mer hemma, men exakt vad jag ska göra vet jag inte. Och det känns ganska spännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livsmedelsstrategi

Mer i ämnet