Sjuksköterskan Lena står i ett akutrum och ler mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker om tempo och utmaningar och det finns en förståelse i arbetsgruppen om jag säger stopp, säger Lena Björnberg, som gick tillbaka till arbetet på akutmottagningen efter några månader som pensionär. Foto: Ebba Öberg/SVT

Pensionären Lena, 68, jobbar heltid på Höglandssjukhuset i Eksjö: ”Saknade arbetet”

Publicerad

Sedan i våras har Lena Björnberg jobbat på akutmottagningen i Eksjö. Hon är en av de två sjuksköterskor som nappade på regionens jobbannons för pensionärer.

– Jag blev pensionerad i februari, men efter ett par månader saknade jag arbetet, säger hon.

I klippet berättar hon hur det är att jobba igen som pensionär.

Som ett sätt att minska bristen på vårdpersonal på sjukhusen i länet annonserar regionen ut nya sjukskötersketjänster. Ett av kraven är att man ska vara pensionär.

– Vi har störst behov på Höglandssjukhuset i Eksjö, men söker också till Värnamo, säger Anders Roos, chef på regionens bemanningsenhet.

Individanpassad introduktion

För att lättare kunna komma tillbaka till arbetet så görs en skräddarsydd inskolning.

– Vi har en ordentlig introduktion där man får gå bredvid och vi anpassar den individuellt. Vi släpper ingen som vi inte ser klarar av jobbet, säger Anders Roos.

Anders Roos, medelålders man med mörkt hår, står framför Akutmottagningen på Höglandssjukhuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet nedan berättar Anders Roos från bemanningsenheten på regionen om varför de satsar på pensionerade sjuksköterskor. Foto: Ebba Öberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.