Anders Ingvarsson står bredvid en ambulans från Region Jönköpings län. Han tittar allvarligt in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte acceptabelt”, säger Anders Ingvarsson som jobbar som ambulanssjukvårdare på Höglandet. I klippet berättar han hur ambulanser systematiskt ställs av. Foto: Emma Johansson/SVT

Personalens oro: Ambulanser står stilla

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanser i regionen står stilla i garaget – trots att de behövs. Under hösten har ambulanser ställts av i stället för att erbjuda personal att ta övertidspass, något som oroar personalen.

– Vi lider med våra patienter som får vänta, säger ambulanssjukvårdaren Anders Ingvarsson.

I avvikelserapporter som SVT gått igenom slår personal inom ambulanssjukvården larm om för få ambulanser flera gånger under hösten. Det handlar om att ambulanser ställts av och står stilla i garaget, i stället för att personal erbjudits övertidspass.

– Vi är många som delar oron, säger Anders Ingvarsson.

Ambulansen i Jönköpings län

Att ambulanser står stilla i garaget är ett nytt arbetssätt, sedan efter sommaren. Anledningen är att ledningen beslutade att ställa av ambulanser vid sjukdomar när det inte går att få in vikarier, för att minska personalens övertid. Först när tre ambulanser, max en i varje ambulansområde, står stilla ska övertid erbjudas.

Når inte målen

Samtidigt når Region Jönköpings län fortfarande inte målen när det gäller att komma fram snabbt på de mest akuta larmen till kommunerna i länet.

Se hur det ser ut i kommunerna i videoklippet nedan:

Reporter Emma Johansson har en bild på en ambulans som bakgrund och bredvid sig texten ”målsättning 80 %”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur stor skillnad det är mellan kommunerna när det gäller ambulansens mest akuta larm. Foto: Figge Gunnarsson/SVT

”Inte acceptabelt”

Enligt ambulanssjukvårdaren Anders Ingvarsson har ledningen gjort flera åtgärder för att förbättra deras arbetssituation, till exempel en vikariepool och fler timvikarier, men menar att det inte räcker.

– Det kan inte vara acceptabelt någonstans att ställa av våra ambulanser. Vi måste ha en beredskap, säger han.

Har gjorts riskbedömningar

Rickard Joneman, som är verksamhetschef för ambulanssjukvården, säger att han förstår oron, men att de gjort noggranna riskbedömningar och att ambulansens utryckningstider under hösten förbättrats trots avställda ambulanser.

– Vi följer detta kontinuerligt. Hade vi ökat insatstiderna så skulle jag ha varit orolig, men vi har istället minskat dem, säger han.

Ni är ju fortfarande långt ifrån målet som ni har för hur snabbt ni ska komma fram på ett prio 1-larm?

– Jo, så är det. Det tittar vi på. Det går inte alltid så snabbt som man vill, men vi har goda förhoppningar om att lyckas med det som vi har tänkt.

Intervju utomhus, SVT-mikrofon, byggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ambulanschefen Rickard Jonemans svar om de ställda ambulanserna i videoklippet. Foto: SVT

Ställda ambulanser i siffror

Sedan mitten av augusti förra året till mitten av januari har 63 ambulanser ställts av på grund av personalbrist. Vid 97 tillfällen har ambulanser bemannats av bara en person och varit kraftigt begränsad. Till exempel så får en ensambemannad ambulans inte åka ensam på uppdrag.

Totalt finns det 25 ambulanser dagtid och 20 ambulanser övrig tid och helger. Av den totala mängden arbetspass sedan sommaren så är det 0,8 procent av passen där en ambulans stått stilla under ett helt arbetspass.

Källa: Region Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansen i Jönköpings län

Mer i ämnet