En kvinna med blont hår ler och tittar mot kameran. Hon står i centrala Jönköping och i bakgrunden syns kanalen i Munksjön och människor som går över vindbron.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Eriksson är medlem i sportfiskarna men magnetfiskar ibland. Hon brukar få upp många olika saker från Munksjöns botten, allt från kundvagnar till kapsyler. Foto: SVT

Världsdagen för att plocka skräp populär i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i länet plockas det skräp idag på world clean-up day, en internationell skräpplockardag, där miljontaltals människor världen över plockar skräp samtidigt för att uppmärksamma nedskräpningen. Totalt 160 000 personer deltar över hela Sverige.

– Det är viktigt att vi visar att det inte är okej att skräpa ned. Skräp på land blir skräp i haven, säger Marie Eriksson projektledare på Håll Sverige rent som arrangerar dagen.

Hon vill att fler tänker på var deras skräp hamnar och allra helst att man återvinner. Det tycker även Amir Faqiri som tidigare i år plockade fimpar för att lämna till polisen. Det var en symbolaktion för att få polisen att ta nedskräpningen på större allvar. Han är också känd för att göra konst av skräp, något som han idag lär ut till barn i centrala Jönköping. För honom är budskapet att det finns ett värde i skräp det viktigaste med skapandet.

– För mig är det som terapi att sitta och skapa, säger han.

Generationsskillnader

Barn är generellt sett väldigt medvetna om nedskräpning men vuxna behöver bli bättre menar Amir Faqiri. Under dagen fanns också studentföreningen för hållbar utveckling (student association for sustainable action) på plats.

– Vi hjälper till med en tävling där de som plockar skräp kan väga det i efterhand och vinna pris, säger Roosa Jääskeläinen styrelseledamot.

Hör mera i klippet ovan om magnetfiske och skräpkonst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.