Polisen har inte sett något inlägg i sociala medier om utamningen så kallad tafsardagen. Foto: SVT

Polisen efter kritiken om tafsardagen: ”Vi skulle varit tydligare med att källan inte är solklar”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen är nu självkritiska efter den mediestorm som uppstått om den så kallade tafsardagen. Polis och skolor har informerat föräldrar om att barn på Tiktok uppmanas att tafsa på varandra och filma det. Detta trots att det inte finns några källor som tyder på att så skulle vara fallet.

Dagligen gör människor så kallade ”Tiktok-challenges” där de utmanar varandra att göra olika saker. Polisen har gått ut med information i ett Facebook-inlägg om att unga pojkar uppmanas till att tafsa på tjejer och filma det, denna tafsardag ska enligt uppgift till polisen ske den 15 april.

Även Jönköpingspolisen Patrik Widell, med över 650 000 följare på Tiktok, har gjort videos med information om att uppmaningen florerar i sociala medier och talat om för unga att det inte är tillåtet att tafsa på någon utan deras tillåtelse.

Men polisen valt att varna människor i sociala medier trots att de själva inte sett något inlägg om denna uppmaning.

– Vi skulle kanske vara tydligare med att källan inte var solklar, säger Lena Larsson, kriminalinspektör på Polisens nationella operativa avdelning, Noa.

”Var viktigt att berätta”

Lena Larsson berättar vidare om att polisen fått information från skolor där barn uppmärksammat att det uppmanas till att göra utmaningen och att polisen valde att informera allmänheten i förebyggande syfte.

– Vi tyckte det var viktigt att berätta om att det här faktiskt händer på nätet och att vuxna och föräldrar vet om att sådana här utmaningar kommer hela tiden, säger Lena Larsson.

Jack Werner är medgrundare till Källkritikbyrån och har riktat kritik mot de påståenden om tafsardagen som florerat.

I klippet ovan får polisen frågor om vad de faktiskt vet om ”tafsardagen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.