Stefan Sundling, chef för polisens grova brottsgrupp i Jönköpings län, berättar hur polisen arbetat mot grupperingarna i konflikten. Foto: Carl Carlert/SVT

Polisen har brutit våldsspiralen i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Värnamo kommun skakades i januari av en våldsam gängkonflikt. Men enligt polisen är våldsspiralen nu bruten – i alla fall för tillfället.

– Jag tror att man avhåller sig på grund av risken att bli dömd för brott av den här kalibern. Det ger långa fängelsestraff, säger Stefan Sundling, chef för polisens grova brottsgrupp.

Den 21 december blev en högt uppsatt Badidosmedlem knivhuggen i samband med ett bråk i Värnamo. Enligt polisen finns det även flera uppgifter som talar för att en person blev påkörd av en bil i samband med bråket och brottrubriceringen är försök till mord.

Källor uppger för SVT att händelsen blev startskottet för konflikten.

Våldsvågen i Värnamo

Under januari månad skedde sedan fyra sprängningar och två skottlossningar i Värnamo kommun. Polisen slog till hårt mot båda grupperingarna i konflikten och fyra personer sitter nu häktade misstänkta för en av skottlossningarna, som skedde på Malmövägen natten till den 10 januari.

Utöver det sitter ytterligare två personer häktade misstänkta för två olika grova narkotikabrott. Minst en av dem har koppling till en lokal Bandidosklubb och mannen har medverkat som åhörare på en häktingsförhandling som är relaterad till gängkonflikten.

Polisen i Värnamo har fått stöd från både Polisregion öst och från andra regioner i sitt arbete mot gängkonflikten. Foto: Philip Naskret/SVT

En tredje person, även han med koppling till Bandidosklubben, har dömts till två års fängelse för grovt narkotikabrott. Mannen var även misstänkt för grovt vapenbrott efter att polisen beslagtagit två vapen och ammunition, men han friades för brottet.

Två andra personer som förvarat vapnen i sitt hem i Gnosjö dömdes istället till fängelse.

Enligt Stefan Sundling, chef för polisens grova brottsgrupp, har gripandena bidragit till att bryta våldsvågen. Men han tror det även finns en annan förklaring.

– Man har en mänsklig del också. De här är personer precis som du och jag. De har barn, föräldrar, syskon och flickvänner som de sätter i en viss risk i och med det här beteendet, säger Sundling.

Vad händer när de kommer ut?

– Vi hoppas att situationen är bruten. Vi vet inte hur det kommer se ut.

Enligt Stefan Sundling hanterar grova brottsgruppen mellan åtta och tolv ärenden som kan ha koppling till gängkonfilkten. Där ingår våldsdåden som utfördes i januari.

Brotten har varit svårutredda eftersom de inblandade ofta inte velat prata med polisen, men Sundling uppger att utredningarna gått framåt.

– Vi kommer i vissa av ärendena hålla förhör med misstänkta, säger han.

Våldsdåden i gängkonflikten:

21 december: Knivskärning på okänd plats i Värnamo. Enligt polisen blev även en person påkörd av en bil vid samma tillfälle. 

3 januari: Explosion under en bil i ett villakvarter i centrala Värnamo.

7 januari: Explosion vid en bil i Forsheda.

8 januari: Skottlossning utanför en port på Pilagårdsgatan i centrala Värnamo. En kula flyger in genom rutan och in i en lägenhet. Enligt uppgifter har de boende i lägenheten inget med gängkonflikten att göra.

10 januari: Skottlossning på Malmövägen i centrala Värnamo. Fyra personer har häktats misstänkta för mordförsök.

22 januari: Explosion utanför villa norr om Rydaholm.

24 januari: Explosion utanför entrédörren till ett flerbostadshus i centrala Värnamo.

Ingen har skadats allvarligt i våldsdåden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet