Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolis Madelen Andersson berättar om kamerans syfte. Foto: SVT

Polisen kameraövervakar Vätterstranden i Jönköping under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Området runt volleybollplanerna vid Vätterstranden i Jönköping har blivit en plats för narkotikaförsäljning. För att motverka detta har polisen satt upp en övervakningskamera under sommarmånaderna.

Kameran är, tillsammans med patrullerande polis, en del av ett brottsförebyggande initiativ. Denna satsning följer efter förra sommarens, enligt polisen, lyckade kameraövervakning längs krogstråket på Piren. Området har sedan sommaren 2022 identifierats som en särskilt utsatt plats. Det är en plats där det över tid har förekommit kriminalitet bland annat i form av narkotikahandel.

Enligt kommunpolis Madelen Andersson kompletterar kameran den fysiska närvaron på Vätterstranden, där polisen sett en ökad aktivitet från kriminella nätverk.

Integriteten i åtanke vid beslut
Trots risken att problemet kan flytta sig till andra områden, anser polisen att det är viktigt att skapa en trygg miljö för strandens besökare. Att kameran är placerad på en badstrand under sommarmånaderna är ingenting som kränker integriteten, säger Madelen Andersson.

– Det har vi gjort en noga övervägning av innan vi fattade det här beslutet så det är väl underbyggt innan man tar det här beslutet att sätta upp en kamera.

Se polisen berättar mer om kameran i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.