Polis i rådhusparken i Jönköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolis Maja Karlsson menar att de inte fått information om att det säljs mycket droger på stadsbussarna i Jönköping, vilket chaufförer säger. Se mer i klippet ovan. Foto: Linda Mathillas/SVT

Polisen om droger på bussarna: ”Nytt för oss”

Publicerad

Att det säljs droger på Länstrafikens stadsbussar i Jönköping är ny information för kommunpolis Maja Karlsson. Samtidigt är det inget som förvånar henne eftersom det är en mobil och tillfällig plats.

– Det kräver att man hojtar när det är något som vi behöver ha ögonen på och i det här fallet har det inte nått oss, säger hon.

Chauffören och skyddsombudet på Vy buss, Michael Lundgren, blev nyligen misshandlad när han skulle avstyra ett bråk mellan två män på en av stadsbussarna i Jönköping. Han misstänker att bråket var drogrelaterat. Han säger att han flera gånger i veckan ser personer som säljer droger på bussarna och han är orolig för både förarnas och resenärernas säkerhet.

Anmäler inte allt

Han säger att chaufförerna inte anmäler alla händelser. Förutom att det tar mycket tid så menar han att polisen ändå inte hinner utreda alla händelser.

Men kommunpolis Maja Karlsson säger att de inte kan gissa sig till vad de ska göra utan behöver få underlag.

– Anmäler man inte så har vi det inte i statistiken. Även om ärendet läggs ned så är det ju något vi behöver för att skapa en realistisk lägesbild. Nu får vi se över det här.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.