Det finns tretton kalla fall i Jönköpings län. Det är bland annat Jasminas försvinnande i Sävsjö 1997 och mordet på Therese i Rörvik 2005 – och så mordet på Kjäll Gustafsson 2019 i Gislaved.
En händelse som har kommit att påverka poliserna som jobbade med utredningen.
Försökte avstyra rånförsök
– Vi har fått lära känna honom genom utredningen och det som hände där på restaurangen, att han ville agera, det gör naturligtvis att man berörs.
Kjäll Gustafsson knivhöggs till döds när han försökte avstyra ett rånförsök mot den restaurang som han besökte med familj och vänner den 14 december 2019.
I klippet berättar Rickard Finndahl om hur han ser på fallet i dag
Vad är ett kallt fall?
Ett kallt fall är ett fall med dödlig utgång, alltså mord eller dråp, där polisen, trots utredning, inte kommer längre eller närmare en lösning.
Fallet är öppet men utreds inte aktivt. Om ny information eller nya tips kommer in kan polisen snabbt börja jobba med fallet igen.
I de flesta polisregioner finns speciella kalla fall-grupper, men i polisregion Öst, dit Jönköpings län tillhör, finns de kalla fallen ännu inom de grova brottsgrupperna.
Preskriptionstiden för mord och dråp togs bort 2010. Tidigare var preskriptionstiden 25 år. Detta innebär att utredningar om mord och dråp som har skett efter den 1 juli 1985 aldrig läggs ner.
Det finns cirka 800 kalla fall i Sverige. De senaste åren har antalet ökat stort i och med gängrelaterade skjutningar, som ofta är svårutredda.
Källa: Polisen