Ingen polis ska ha kommit till skada under raketskjutningen, ingen skada ska heller ha skett på polisens fordon.
– Vad jag förstår sprang alla åt olika håll, vi fick tag på en kille som var 14 år som blev överlämnad till sina vårdnadshavare och vi har gjort en anmälan enligt socialtjänstlagen, säger Thomas Agnevik, presstalesperson polisen.
Anmälan om sabotage mot blåljusverksamhet
Den aktuella 14-åringen polisen fick tag på misstänks inte vara den person som sköt raketen mot dem. Polisen har påbörjat en utredning mot en av killarna som inte är identifierad men som misstänks ha avfyrat raketen.
– Vi har signalement på honom och en anmälan om sabotage mot blåljusverksamhet är upprättad, ett sådant brott är inte så meriterande att ha när man ska bli vuxen och söka jobb, säger Thomas Agnevik.
”Finns hjälp att få”
Under de senaste dagarna har polisen informerat flitigt om risker vid hantering av raketer och smällare på olika sociala medier, inte minst på plattformar där ungdomar befinner sig. Detta eftersom många samtal om just raketskjutningar inkommit och eftersom det redan har inträffat olyckor i Jönköpings län.
Vad kan detta få för påföljder mot unga som bryter mot lagen?
– Om man skjuter raketer på ett olagligt sätt så är det att ägna sig åt olaglig verksamhet och det kan vara ett insteg till kriminalitet. Är man då 14 år och är med och skjuter raketer på det här sättet och umgås med personer som inte har klart för sig vad som är rätt och fel så finns risken att det eskalerar och att man skaffar sig en kriminell identiet.
Polisenmyndigheten menar att föräldrar måste ta ansvar och hålla koll på vilka deras barn umgås med och vad de gör när de är ute sent på kvällarna.
– Om det är så att man har svårt att hålla koll på sina barn så finns det hjälp att få av socialtjänsten, så kallad föräldrarstödjande verksamhet, säger Thomas Agnevik.
Krogrelaterade brott minskar
På grund av de restriktioner som påverkat krogbranschen ser polisen en minskning av krogrelaterade brott, något som kan göra det möjligt för dem att tillföra mer resurser mot andra brott.
– Vi får hoppas att poliserna som jobbar i yttre tjänst kommer att ha mindre att göra vad gäller krogrelaterad misshandel så att vi får större möjlighet att ingripa mot andra typer av brott, då kanske vi kan lagföra människor och förebygga så att allvarliga brott med allvarliga personskador eller egendomsskador inte sker.
En grupp tonårskillar har fått beröm av fritidsverksamheten Underground för att ha lugnat stämningen på Råslätt, se mer om det i klippet nedan.