Foto: SVT grafik/SVT

Poliser kritiska mot insats då kvinna frös ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

Flera polisbefäl är kritiska till beslut som fattades i samband med sökinsatsen i Sävsjö tidigare i år då en kvinna frös ihjäl och hennes dotter blev svårt köldskadad. Det visar förundersökningen från Särskilda åklagarkammaren som SVT tagit del av.

Bland annat saknade ett vakthavande befäl rätt utbildning för att leda en räddningsinsats.

Kvinnan och flickan hittades i ett skogsparti i utkanten av Sävsjö natten mot 1 mars. Temperaturen var då på ungefär minus 12 grader och de låg under en gran. Kvinnan hade frusit ihjäl och dottern var kraftigt köldskadad.

Polisinsatsen hade börjat redan på eftermiddagen dagen innan. Ett vittne hade sett hur en pojke i tioårsåldern kollapsat i en snödriva. Hans mamma försökte dra upp honom, men när vittnet närmade sig trion lämnade kvinnan och flickan platsen och gick mot väg 127.

Vittnet ringer SOS Alarm och tar med pojken in i värmen. Han är nedkyld och polisen skriver i sin interna rapport att familjen varit lättklädda och att de saknat skor.

Vittnet såg familjen utanför sin arbetsplats. Den ligger precis vid väg 127. Foto: SVT

Det tog polisen nästan 13 timmar att hitta mamman och flickan där under granen. Båda låg ungefär 260 meter från den plats där de sist sågs. Under tiden hade polisen bland annat letat efter dem på en muslimsk förening och i en arabisk affär där det skulle hållas språkkurser.

Anmälde sig själva

Polisen i region Öst anmälde sig själva för insatsen – men en åklagare på Särskilda åklagarkammaren lade ner förundersökning eftersom det inte gick att bevisa att polisen begått något brott.

Flera av de förhörda polisbefälen säger att det fanns gott om polisresurser i Sävsjö, men i förundersökningen framkommer också att det var oklart vem som ledde arbetet.

Polisens vakthavande befäl uppger att han var hårt ansatt när ärendet först kom in till regionledningscentralen runt klockan 14.20.

Han säger i förhör att han inte uppfattade att ärendet från början gällde försvunna personer och inledde därför inte så kallad räddningstjänst.

Polisen i region Öst försökte dock få in en helikopter från Göteborg, men den fick vända på grund av dåligt väder.

Efteråt säger befälet i förhör att han endast hade fokuserat på ärendet med mamman och dottern om han fattat beslut om räddningstjänst.

Saknade beslut om räddningstjänst

Enligt lagen om skydd mot olyckor ska polisen besluta om räddningstjänst om det finns fara för liv eller allvarlig skada.

Bland annat får polisen då beordra allmänheten att delta i räddningsinsatsen.

Och polisens egna nationella samordnare för eftersökning av försvunna personer tycker det är viktigt att besluta om räddningstjänst snabbt.

Stephen Jerand, polisens nationella samordnare för eftersökning av försvunna personer. Foto: SVT

– Men det gäller då att man skaffat sig den rätta informationen tidigt. Å andra sidan så är det här en form av skyddslagstiftning så jag påstår att man kan fatta beslut om räddningstjänst på egentligen ganska svag grund, säger Stephen Jerand, nationell samordnare.

Han fortsätter:

– För det är viktigt att kanske dra igång en insats för att vinna tiden som vi nyss pratade om, än att avvakta och då förlora tid.

Riktades kritik

Och det fanns befäl som ifrågasatte att det inte fattades beslut om räddningstjänst när polisen letade efter kvinnan och flickan.

När ett nytt vakthavande befäl tog över ärendet på kvällen tog det yttre befälet som arbetade på plats i Sävsjö upp frågan med honom.

I det här skogpartiet hittades mamman och dottern. Foto: Bengt Ljunggren

Men det nya befälet hade inte någon utbildning att agera som räddningsledare.

Yttre befälet sa då att ”vi kommer att få skit för detta efteråt” och att han ”inte tyckte det kändes bra att räddningstjänst inte var inledd”.

– Man ska inte sitta som vakthavande om man inte har den kompetensen vill jag påstå. Det här är också en fråga vi har arbetat väldigt mycket med i det nationella räddningsrådet när vi startade upp, säger Stephen Jerand.

Ny utbildning på gång

Enligt honom har de nu tagit fram en nationell räddningsledarutbildning som även kvalitetssäkrats av polisens kompetenscentrum.

– Det här är något som en regionledning måste ta till sig, att de som ansvarar för att de här operativa miljöerna som hanterar så pass avgörande beslut, måste ha rätt resurssättning och även rätt utbildning.

Slutligen fattades ett beslut om räddningstjänst – ungefär 12 timmar efter att det första samtalet kommit in. Inte långt efter hittades mamman och dottern tack vare en drönare med värmekamera som Missing People hade med sig.

Men då gick kvinnans

Mamman och flickan låg inte långt från tågspåret. ”Dottern ligger med sin överkropp på mamman, men har fötterna i snön”, skriver polisen. Foto: Bengt Ljunggren

liv inte längre att rädda. Flickans köldskador var så allvarliga att hon fick amputera kroppsdelar.

Polisen i region Öst kommer nu göra en arbetsrättslig prövning av insatsen och uttalar sig inte innan den är klar.

– Just nu pågår en utredning här internt. När vi nu fått veta att det som gjordes av poliserna som jobbade det dygnet inte var ett brott så tittar vi på om det kan vara så att vi behöver göra en disciplinåtgärd, säger Tommy Thorngren, kommunikatör på polisen region Öst. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvinnandet i Sävsjö

Mer i ämnet