• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Bostadsrätterna har blivit dyrare de senaste tre månaderna i länet Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Priserna på bostadsrätter ökar mest i landet i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostadsrätter har ökat med 8,7 procent i Jönköpings län de senaste tre månaderna. Det är den största ökningen i hela landet.

Efter några skakiga år tycks det som att bostadsmarknaden nu börjar röra på sig. Enligt Svensk Mäklarstatistik handlar det om en tydlig uppgång av priserna för sålda bostadsrätter i Jönköpings län. Medan snittet för hela landet ligger på blygsamma 0,6 procent upp, sticker Jönköpings län ut med 8,7 procent. Det innebär att trenden den senaste tiden håller i sig.

Det är Jönköping som står för den dominerande delen av alla försäljningar.

Även priserna på villor har ökat tydligt med 4,9 procent under perioden i länet. Det är nästan dubbelt så mycket som riket i stort.

Tror på hösten

Bostadsmarknaden har haft bättre fart än vanligt under sommaren, och flera mäklarfirmor tror nu att försäljningarna kommer ta ännu mer fart i höst tack vare förväntade räntesänkningar.

– Vi förväntar oss att räntan fortsätter nedåt och att bostadsmarknaden därför gör en ordentlig rivstart efter sommaren, trots att börsen är skakig just nu. Vår prognos är att priserna stiger ytterligare ett par procent fram till årsskiftet, även om antalet bostäder till salu fortsatt är mycket stort, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I klippet nedan kan du se mäklare i Nässjö om bostadsmarknaden intervjuade tidigare i somras

Mäklare framför hus i Nässjö ser glada ut

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nässjömäklare ser positivt på utvecklingen. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.