Två kvinnliga gamers sitter vid sina datorer under en e-sporttävling. Landslagspelarna Emma Mattsson och Linnéa Claesson. Den första spelaren har på sig hörlurar och är fokuserad på skärmen, medan den andra också bär hörlurar och använder ett tangentbord. Båda spelar i en mörk miljö med lagets logotyper synliga i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Emma Mattsson och Linnéa Claesson i det svenska landslaget i Counter strike förbereda sig inför den första matchen i de Nordiska mästerskapen i Jönköping. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Proffsen i Counter strike tävlar i Nordiska mästerskapen i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avgörs Nordiska mästerskapen för damer i Counter strike i Jönköping.

– Det är klart att vi vill vinna, säger Emma Mattsson, 18, proffs och landslagsspelare.

Det är andra gången som ett nordiskt mästerskap för kvinnor arrangeras i Counter strike och första gången i Jönköping. I en källarlokal i centrala stan sitter lagen som möter varandra i varsitt rum och spelar.

Matcherna streamas över nätet, men visas också på Filmstaden i Jönköping. Det är proffsigt arrangerat med en studio, programledare och kommentatorer till matcherna.

Det är lag från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island som gör upp om den nordiska mästartiteln. Sverige och Danmark har kvalificerat sig för VM som avgörs i Saudiarabien om tre veckor.

– Det ska bli jättekul att vara med i VM, säger Linnea Claesson, 25, som till vardags är proffs i ett danskt lag.

Sverige vann sin första match mot Island och spelar senare under lördagen match mot Danmark.

I klippet ovan ser du tjejerna spela och förklara varför det behövs en särskild tävlingsklass för damer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.