I klippet berättar projektledaren Mattias Bodin hur pendlingsprojektet som ska minska utsläppen av växthusgaser fungerar. Foto: SVT

Arbetsgivare ska gynna grön pendling i nytt projekt

Uppdaterad
Publicerad

För att få ner utsläppen av växthusgaser ska ett EU-finansierat projekt få anställda att åka mer kollektivt, samåka, cykla, promenera och jobba mer hemifrån.

– Arbetspendlingen står för 80 procent av koldioxidutsläppen i länet om vi tittar på kommunerna som organisation, säger Mattias Bodin, projektledare på Energikontor Norra Småland.

Projektet heter Attract och finansieras med EU-medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Jönköpings län. Inom ramen för projektet får arbetsgivare ett större ansvar för hur anställda tar sig till och från jobbet.

Tio av länets kommuner finns med i projektet både som finansiärer och deltagare. Dessutom finns i nuläget tre företag, däribland Ikea med.

– Det finns utrymme för fler företag att komma med i projektet, säger Mattias Bodin.

Olika skatteupplägg

Projektet inleddes i vintras, men nu under hösten kommer själva försöket med bland annat samåkningsappar, förmånscyklar och kollektivtrafikkort att komma igång.

– Arbetsgivaren kan till exempel välja att förmånsbeskatta busskorten, och då kanske arbetsgivaren betalar en liten del av kostnaden, säger Mattias Bodin.

Det finns också ett upplägg, som Jönköpings kommun har i dag, att anställda erbjuds månadskort.

– Det blir ett avdrag på lönen, men det är inte rabatterat, så då blir det ingen förmånsbeskattning. Kommunen erbjuder bara ett enklare upplägg.

Avslutas i april 2023

Projektet har en budget på 8,7 miljoner kronor och pågår fram till april 2023.

– Vår förhoppning är ju sedan att arbetsgivare ska fortsätta med detta och se att det gynnar dem som en attraktiv arbetsgivare, säger Mattias Bodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.