Psykolog Karin Elardt sitter vid ett runt vitt bord med en trevlig fruktställning med äpplen i bakgrunden. Runt bordet står färgglada barstolar i grönt och orange. Rummet har en ljus och modern inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykologen Karin Elardt ser att fler barn och unga mår allt sämre idag. Se henne berätta hur psykisk ohälsa märks på dem och vad man gör åt det. Foto: Keiko Snarberg/SVT

Psykologen: ”Tufft att vara ung – men det finns lösningar”

Publicerad

Barn och unga mår allt sämre och det ger ökat tryck på barn- och ungdomspsykiatrin. Psykolog Karin Elardt har under den pågående Psykiatriveckan i Region Jönköpings län lyft barn och ungas psykiska hälsa. Hon menar att det trots en dyster utveckling finns vägar att gå.

Karin Elardt, som är psykolog och områdeschef på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Nässjö, ser ett ökat söktryck på psykiatrin sedan ett par år tillbaka.

– De barn som upplever ett försämrat mående och inte får hjälp av psykiatrin kan få stöd av exempelvis elevhälsan, socialtjänsten, skolkuratorer och andra aktörer i samhället. Av de som väntar på att få komma till barn- och ungdomspsykiatrin får över 90 procent komma på ett första besök inom 30 dagar, säger hon.

Hör Karin Elardt berätta hur psykisk ohälsa märks på barn och unga och vad man gör åt det.

Psykiatriveckan i region Jönköpings län 11 – 15 november

Psykiatriveckan är till för att bryta stigmat kring psykisk ohälsa och vänder sig till alla som är intresserade. Arrangörer är bland annat av psykiatriska kliniker i regionen, högskolan i Jönköping, studieförbund och samordningsförbund i länet. Föreläsningarna som livestreamades går även att se på i efterhand i 14 dagar efter respektive föreläsning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.