Arkivbild. Hittills i år har det rapporterats drygt 2000 viltolyckor där vildsvin varit inblandade enligt Nationella Viltolycksrådet Foto: Erland Vinberg TT

Rapporterade viltolycka för sent – fick böter

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Vaggeryds kommun har dömts till böter efter att ha kört på ett vildsvin, och inte direkt rapporterat detta till polisen.

Det var en augustinatt förra året som flera vildsvin sprang över landsvägen. Enligt kvinnans utsago ”touchade” hon det sista vildsvinet, men förstod inte riktigt vad som hände. Hon menar att hon blev chockad, och ringde polisen för att berätta vad som hänt först klockan tio morgonen efter.

Förseelse mot jaktlagen

Jönköpings tingsrätt menar att kvinnan varit grovt oaktsam genom att inte meddela polisen på en gång. Att hon drabbats av chock, menar tingsrätten inte påverkar bedömningen av hennes handlande, och hon döms för förseelse mot jaktlagen och får böta 14 800 kr.

Kvinnan förnekar brott.

Såhär gör du om du kör på vilt:

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste man rapportera en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn till polisen. Detta måste man göra även om djuret inte är synbarligen skadat. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

  • Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
  • Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Ring 112 och anmäl olyckan.
  • Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
  • Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
  • Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.
  • Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.
  • Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.
  • Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.
  • Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

Källa: Viltolycka.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.