Foto: Jonatan Nilsson

Råslätt listas fortfarande som utsatt område

Uppdaterad
Publicerad

Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, presenterade under onsdagen den årliga rapporten om utsatta områden i landet. Stadsdelen Råslätt i Jönköping är med på listan även i år.

Råslätt pekas ut som ett av sju utsatta områden i Polisregion Öst där Jönköpings län ingår. I kategorierna ”särskilt utsatt område” och ”riskområde” finns inget område i länet med.

Ett utsatt område är enligt polisens definition ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Området präglas också av riskfaktorer som kan leda till bristande framtidstro såsom arbetslöshet, ohälsa och misslyckad skolgång. Det kan också finnas en upplevd oro bland etniska grupper.

Fler utsatta områden

Även 2016 fanns Råslätt med på listan. Detta trots att stadsdelen har utvecklats i positiv riktning bland annat genom den så kallade Råslätts modellen som innebär att socialtjänst, polis, skola och olika ideella föreningar samverkar.

2016 var Råslätt ett av 53 utsatta områden i landet. I årets rapport har de utsatta områdena i landet blivit fler.

– Vi har identifierat 61 områden varav 23 är särskilt utsatta, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten Noa.

Områdena finns i hela Sverige, utom i region Nord.

– Vi bedömer inte att läget generellt försämrats, utan vi upplever att vi har bättre koll på områdena. Vi har förbättrat våra kunskaper och vet vad vi ska titta efter. Men i några fall bedömer vi faktiskt också att läget har försämrats jämfört med tidigare.

Samhället behöver hjälpa

Enligt rikspolischef Dan Eliasson behöver polisen kraftsamla och vänder sig också till övriga samhället.

– Antalet utsatta områden har blivit fler. Det beror delvis på att vi redovisar på annat sätt. På något område har det kanske blivit sämre, på något bättre även om det inte syns i statistiken, säger Dan Eliasson.

Han fortsätter:

– Andra samhällsaktörer, hjälp oss, hjälp oss.

Även Linda Staaf menar att polisen ensam inte kan lösa problemen.

– För att vända utvecklingen behövs breda samhällsåtgärder. Minskad arbetslöshet, minskad trångboddhet, fler som går ut skolan med godkända betyg. Det kan inte polisen lösa, utan det kräver insatser från hela samhället, säger hon.

Hon framhåller att den nedåtgående utvecklingen pågått under lång tid.

– Det är orealistiskt att tro att det går att förändra på bara några år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.