En man tittar in i kameran och håller upp en råttfälla. Till vänster syns två stora råttor på en gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förr i tiden fanns det soprum, men nu ställer man sopor utomhus och det ger mat till råttorna”, säger Stefan Lagerström angående varför problemen ökar. Se mer i klippet. Foto: SVT/TT

Ökande problem med råttor – så går jakten till

Uppdaterad
Publicerad

Råttor har blivit ett allt större problem på många håll. Det märks hos saneringsbolagen. 

– Problemen har ökat de sista sju åren, från upp till tre ärenden per dag kan vi nu hantera mellan fem och tio dagligen, säger Stefan Lagerström, specialisttekniker på Anticimex.

Rapporter om ökade problem med råttor kommer från flera håll och bekräftas av de bolag som arbetar med att bekämpa skadedjur. Nyligen rapporterade exempelvis P4 Jönköping om hyresgäster på Österängen i Jönköping som inte blir av med djuren. Om råttorna tar sig in riskerar de att orsaka stor skada.

– Många tror att de äter på allt men de gnager framförallt för att inte tänderna ska växa för mycket, säger Stefan Lagerström.

I klippet ovan kan du se Stefan Lagerströms tips hur man lockar råttan i fällan

Att problemen ökat kopplar han främst ihop med att soprum numera är utomhus istället för inne i trappuppgångar. Det byggs också mycket i staden vilket kan vara en annan förklaring. Då störs råttorna som oftast befinner sig under jord i avloppsystemen och börjar leta föda och boplats på andra ställen.

Digital utrustning

Förutom den klassiska råttfällan använder sig skadedjursbekämparna numera av digital teknik som kan registrera om det finns råttor på platsen. Gift är däremot något som Stefan Lagerström försöker undvika.

– Råttan kan äta giftet men sedan dö någonstans i en vägg och ligga där och lukta ruttet. Då kan man få riva upp väggen i värsta fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.