Region Jönköping har precis lagt ut fyra filmer på 1177 vårdguiden där deras hälsokommunikatörer förklarar hur man ska agera för att förhindra spridning av coronaviruset. På arabiska, dari, tigrinja och somaliska finns informationen tillgänglig för människor som inte behärskar svenska fullt ut.
– Alla kanske inte heller kan läsa och då är det bra att de kan lyssna på informationen, säger Muhamoud Suldan, som har spelat in en video på somaliska.
Hälsokommunikatör i fyra år
Under fyra år har han jobbat med att informera nyanlända om hur vården fungera och vilka vägar man ska gå när man söker vård. Sedan coronapandemin slog till har det nu blivit fokus på information kring coronaviruset och hur man ska agera för att minska risken för smittspridning i samhället.
Förutom språket känner hälsokommunikatörerna till kulturella skillnader. Exempelvis finns det många invandrargrupper där man är van att kanske träffas i större sällskap och umgås i större utsträckning än vad många infödda svenskar gör.
– Där är det viktigt att nå ut med information om att man måste sluta med det för att minska risken för smittspridning, säger Muhamoud Suldan.
Olika verktyg för att nå ut
Förutom filmerna så försöker hälsokommunikatörerna sprida informationen i områden med många nysvenskar runt om i länet. Det kan vara på butiker, skolor, SFI och andra mötesplatser.
– Vi behöver olika typer av kommunikativa verktyg för att nå fram till de olika målgrupperna, säger Jesper Ekberg, folkhälsochef Region Jönköping.