• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet ovan hör du varför Region Jönköpings län vill satsa mer på förebyggande och hälsofrämjande åtgärder. Foto: Anders Wiklund/TT/Gorm Kallestad

Regionen satsar mer på förebyggande hälsoarbete

Uppdaterad
Publicerad

Den absolut största delen av regionens hälso- och sjukvårdsbudget läggs på att ta hand om människor som redan har blivit sjuka. Men de kommande åren satsar regionen lite mer pengar på förebyggande folkhälsa.

I klippet hör du varför regionen vill satsa mer på förebyggande och hälsofrämjande åtgärder.

Regionen har inga exakta siffror på hur mycket av hälso- och sjukvårdsbudgeten som läggs på förebyggande vård respektive sjukvård. Av den totala budgeten på 10 miljarder kronor går 6,8 miljarder till den specialiserade vården, 2,1 miljarder till primärvården och 0,3 miljarder till tandvården.

Folkhälsan i Jönköpings län

”Så mycket dyrare”

Själva posten för folkhälsofrågor ligger på 70 miljoner kronor eller 0,7 procent av den totala hälso- och sjukvårdsbudgeten. Men den siffran visar inte allt förebyggande arbete. Även i budgetarna för specialistvård och primärvård finns det pengar som går till förebyggande hälsovård.

– Att de stora pengarna läggs på sjukvård beror på att den vården är så mycket dyrare än det förebyggande arbetet. Men nu satsar vi extra på förebyggande hälsovård, säger Rachel DeBasso, regionråd (s).

Fem miljoner kronor

För 2021-2023 lägger regionen per år bland annat 5 miljoner kronor på hälsocenter runt om i länet och 5 miljoner på socioekonomiskt tunga vårdcentraler i länet, där båda satsningarna handlar om förebyggande arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkhälsan i Jönköpings län

Mer i ämnet