Jonathan Lilja, jaktvårdskonsulent. Arkivbilder Foto: SVT/TT

Rekord: Så många vildsvin har skjutits i år

Publicerad

Vildsvinsstammen i Jönköpings län fortsätter att växa allt mer i takt med milda vintrar och god tillgång på föda genom ollonår samt goda spannmålsodlingar. I samband med detta ökar även antalet skjutningar i länet och under jaktåret 2017/2018 slogs det rekord med 6 717 stycken.

Under fjolårets jaktår sköts cirka 5 700 vildsvin i länet och de senaste sju åren har antalet skjutningar bara ökat. Under jaktåret 2016/2017 låg ökningen på 600 stycken, men 2017/2018 har det ökat med nästan 1 000. Jaktåret räknas från den första juli till den sista juni varje år.

– Jaktåret 2017/2018 har varit ett så kallat ollonår med massa ekollon vilket också betyder att antalet vildsvin ökar. Ekollon gör att vildsvinen får massa extra hull och energi vilket innebär att de kunnat lägga ner mer energi på att föröka sig säger Jonathan Lilja, jaktvårdskonsulent. 

Skulle det ske att vildsvinen tar sig in i tätbebyggda områden, vilket inte är vanligt, har kommunägare tillåtelse att ta bort dem.                                                                                           

– Vi jobbar för att etablera en hållbar förvaltning gällande vildsvinen och det gör jägarna i samverkan med jordbrukarna som är de mest utsatta i detta, berättar Jonathan Lilja.

Fördelningen av skjutningar i länet

– När man utgår från årsrapporten från föregående år kan man se att det skjuts betydligt fler i den östra delen av länet som exempelvis Vetlandakretsen berättar Jonathan Lilja.

Detta beror på att vildsvinen sprider sig ifrån områden utanför länet och rör sig från kusterna så som Kalmar, vissa områden har mer än andra då det beror på vildsvinspopulationen utanför länsgränsen. Från Östergötland exempelvis kommer det många vildsvin och de sprider sig via Tranås och ner till områdena öster om Vättern.

Minst skjutningar under jaktår 2017/2018 var det i västra och nordvästra delarna av länet då det inte kommit in alls många vildsvin från västra Götaland. Områden som Vaggeryd och Gnosjö har också haft få skjutningar.

– Detta beror helt enkelt på att de inte spridit sig dit än då områdena är belägna i mitten av länet, man måste alltså kolla utanför länet för att förstå spridningen förklarar Jonathan Lilja.

Det är främst i sydöstra delen av länet som vildsvinsstammen ökat, men även i de nordöstra delarna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.