Tom Pedersen. Läkemedelsrobot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se apparaten som hjälper äldre med medicinen. Jönköpings kommun satsar nu på detta, efter ett lyckat pilotprojekt. Hör Tom Pedersen, utvecklingsledare på Jönköpings kommun, berätta hur den fungerar Foto: Fredrik Weibull SVT

Robot som ger äldre medicin – Jönköping satsar på modern teknik inom hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun har under de senaste åren satsat på välfärdsteknik som ska hjälpa till när man blir äldre. I dag har över 30 personer en så kallad läkemedelsrobot i sitt hem.

– Det är en ny form av välfärdsteknik, säger Tom Pedersen, som är utvecklingsledare på Jönköpings kommun.

Jönköpings kommun startade under 2021 ett pilotprojekt för att se hur läkemedelsroboten fungerar inom hemtjänsten. Sex månader senare permanentades projektet och idag har 33 personer i kommunen en robot i sitt hem.

– Jag tycker det är jättebra att Jönköpings kommun satsar på välfärdsteknik. Det gör att man kan lägga resurserna på rätt saker inom hemtjänsten, säger han.

Så går det till

När det är dags att ta medicinen kommer ett ljud från maskinen och en lampa lyser grönt. Den äldre trycker då på knappen och medicinen kommer ut.

– Om man inte trycker på knappen så kommer det flera påminnelser från apparaten, dessutom får hemtjänsten ett meddelande att personen inte tagit sin medicin, säger Tom Pedersen.

Vad händer om man inte tar medicinen som man tagit ut?

– Roboten känner inte av om de tar medicinen. Men de som får den här apparaten måste vara positiva till att ta sin medicin. Det är ett av kriterierna vi har, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.