Rödingens dag lockade trots dåligt väder

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen var det rödingens och öringens dag då allmänheten kan se fiskar på nära håll. Det var elfte året som arrangemanget hölls. Men trots att det blåste kraftig i Jönköping var det många som tog sig till Huskvarna Hamn för att se fiskarna leka.

– Det är jätteroligt att kunna visa upp det här skådespelet som rödingleken innebär. Det är många som inte hittar ned till Vättern i vanliga fall, som nu kan få se vad som finns på hemmaplan i form av naturvärden, säger Anton Halldén, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköping.

Kom det mycket folk i år?

– Jag är jätteförvånad över att det är så mycket folk, det är gôrroligt, säger han.

– Det är ju väldigt blåsigt idag. Man ser ju fisken lite sämre och normalt kommer det in färre rödingar på lekplatserna när det blåser mycket. Som bäst är det när det är kallt och vindstilla, men jag tror ändå att alla som har varit här har sett röding, både hona och hane på nära håll, förklarar Anton Halldén.

Anton Halldén, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköping. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Populär höstutflykt

– Det brukar vara mellan 1.500 och 3.000 personer som kommer de här timmarna vi kör. Det är väl bara trandansen vid Hornborgasjön som drar mer folk till naturevenemang i Sverige, menar Halldén.

Fiskeintresserade Joel Dittmer med sönerna Noah och Elis var på plats.

– Jag har sett fyra rödingar och en öring, säger Noah Dittmer.

– Vi är lite fiskenördar och det här är ett jättebra tillfälle att få se vad Vättern innehåller. Det är ju en väldigt stor sjö och det är mycket fisk i den, men det är sällan de kommer så här nära. Så det är väldigt häftigt att få se dem på så här nära avstånd, menar pappa Joel Dittmer.

Vid Spinnet i Habo och vid Massadammen i Norrahammar kunde besökarna se öringens lek. Men det är bara i Huskvarna hamn man kunde få se röding. Hamnen är en av 30-40 kända lekplatser för rödingen i Vättern.

– I Huskvarna hamn är botten bra för rödingens lek. De lägger sin rom rätt på botten och vispar sedan med fenorna så att den ramlar ned mellan stenarna och får skydd därnere, berättar länsfiskekonsultent Anton Halldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.