För fyra år sedan drabbades Eva Ahlm från Jönköping av demens. Med åren har det blivit allt svårare för hennes man, 92-årige Rune, att ha henne hemma. Sedan ett år tillbaka bor hon därför växelvis på ett äldreboende i Jönköping och hemma hos Rune.
Men i våras började problemen när Länstrafikens chaufförer, i samband med transporten hem, hade svårt att få in Eva i huset på ett säkert sätt.
– Vi är oroliga för att hon inte ska kunna komma hem, säger dottern Kerstin Ahlm.
Läs också: Färdtjänstbekymret förvärras för Eva och Rune
Vägrar av säkerhetsskäl
De bor i en villa på Gräshagen i Jönköping med trappor upp till entrén. För att komma in i bostaden har Länstrafiken beslutat att chaufförerna ska använda sig av en så kallad trappklättare, men den behärskar inte alla och när vi är på besök vägrar chauffören av säkerhetskäl att dra upp Eva.
Rune blir inte förvånad eftersom de varit med om samma sak flera gånger den senaste tiden. Att använda den ramp som finns på tomten blir för tungt för endast en chaufför, och Rune hade helst sett att de varit två som hjälpt till. Själv har han då och då tvingats assistera att få in hustrun, men han säger att hans hälsa med tre tidigare hjärtinfarkter och hans ålder gjort att det är svårt.
– Det är under all kritik att de inte ordnat detta på åtta månader. Så här kan vi inte ha det och snart är det vinter. Hur ska det gå då? säger Rune Ahlm.
Situationen tynger honom enormt mycket eftersom han vill att hustrun ska kunna bo hemma.
”Vore tragiskt om det hände någonting”
Enligt Länstrafiken i Jönköping är det alltid chauffören som är ytterst ansvarig för att en förflyttning sker på ett säkert sätt, och känner chauffören sig osäker kan han eller hon neka. Vilket alltså skett merparten av gångerna som Eva ska hem till Rune.
Familjen har själva byggt en ramp, men den är för brant enligt Länstrafiken. Just den här dagen har de tagit dit extra personal för att få upp Eva, men tvingas till slut ändå använda rampen. Men det är ingen hållbar lösning enligt Länstrafiken, utan trappklättraren ska användas och enligt chefen vet alla chaufförer hur de ska göra.
– Chaufförerna behärskar trappklättrarna. Sedan är det oftast den fysiska miljön som är det besvärliga, säger Anna-Karin Malm, serviceresechef på Länstrafiken.
Men vad var problemet när vi var där – för då gick det ju inte att få upp Eva i trappan?
– Jag kan inte svara på exakt vad som hände med trappklättraren då.
Vad händer nu?
– Vi hoppas väl få in en rapport som hjälper oss att beskriva problemet. Säkerheten är ju viktig och det vore tragiskt om det hände någonting. Både med chauffören, men än värre när det gäller Runes hustru, säger Anna-Karin Malm.
”Hon skriker aj'”
Rune Ahlm, som inte klarar av att vårda sin fru hemma på heltid, vill gärna att hon fortsätter att komma hem två veckor i taget. Men han är orolig för hur vintern ska påverka transporten.
– Så länge jag lever och har hälsan så ska hon få bo här. Ingen tar ifrån mig min hustru och jag trivs så bra när hon är hemma, säger han.
Paret har bott tillsammans i villan på Gräshagen i mer än 60 år och enligt dottern ska de få fortsätta att göra det.
– Det är jätteviktigt för både mamma och pappa och oss syskon att hon får vara hemma i sin miljö där hon trivs. Hon ska inte tvingas flytta för att färdtjänsten inte kan göra sitt jobb, säger Kerstin Ahlm, dotter till makarna.
Hur mår din mamma av det här?
– Hon känner oro när de försöker dra henne upp och ned. Hon skriker aj och det är inte för att hon har ont utan för att hon är väldigt rädd.