Niklas Brännström, gruppchef för bedrägerigrupperna i polisområde Jönköping, sitter på sitt kontor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vårt råd är att avsluta samtalet så fort som möjligt. Du behöver inte vara trevlig eller sådant utan lägg på luren.”, det är polisen Niklas Brännström, gruppchef för bedrägerigrupperna i polisområde Jönköping, främsta tips för att minimera risken att bli utsatt för vishingbedrägerier. I klippet berättar han hur man känner igen en telefonbedragare. Foto: Irma Hellman/SVT

Risk för bedrägerier när elstödet betalas ut

Publicerad

Under förra året utsattes rekordmånga för telefonbedrägerier. I brottsförebyggande syfte arbetar polisen just nu nationellt med att förebygga så kallade vishingbedrägerier. Enligt Niklas Brännström, gruppchef på bedrägerigruppen i polisområde Jönköping, går ett misstänkt bedrägeri oftast likadanat till varje gång.

Det är en ökad risk för bedrägerier just nu, menar polisen, och i och med utbetalningarna av elstödet kan det innebära en ännu större risk för vishingbedrägerier. Under 2022 såg polisen en kraftig ökning av antalet anmälningar om misstänkta vishingbedrägerier. I Jönköpings län polisanmäldes 195 vishingbedrägerier och i hela landet gjordes ungefär 21 500 anmälningar.

– Det går ofta till likadant varje gång och det är det vi vill nå ut med. Vi tror att fler är anmälningsbenägna nu men det kan fortfarande upplevas skämmigt och vi vet inte hur stort mörkertalet är, säger Niklas Brännström.

I klippet berättar Niklas Brännström hur man känner igen bedragarnas knep.

Finansierar den grova kriminella verksamheten

Det är framför allt äldre som drabbas av bedragarna. Förra året drog bedragarna in cirka 619 miljoner i brottsvinster. Polisen menar att de brottsvinsterna finansierar grov kriminell verksamhet i Sverige.

– Det finansierar kriminella nätverk, vapen och skjutningar. Det är organiserat.

Niklas Brännström säger också:

– Man hittar sina sätt att lura folk och om man ser att man lyckas ser man också möjligheter att fortsätta, säger Niklas Brännström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.