I klippet berättar Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande, om det nya badet som planeras i Jönköping. Foto: SVT och Jönköpings kommun

Rekordinvestering i Jönköping – så blir nya badhuset

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag ska ärendet om att bygga ett nytt badhus i Jönköping upp för beslut i kommunstyrelsen. Om planerna går i lås är det den historiskt största enskilda investeringen i kommunens historia – 884 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar så det är klart att det kommer att märkas. Det finns ju andra stora investeringsbehov i kommunen som förskolor och skolor. Men eftersom vi måste ha simundervisning är det nödvändigt med ett nytt badhus, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C).

Bättre driftskostnader vid nybyggnation

Investeringen för det nya badhuset ligger på 884 miljoner kronor, men att renovera det befintliga badhuset var inget alternativ.

– Det svåra med ombyggnadsalternativet var att det hade krävts så oerhört stor ombyggnation och då kan det också dyka upp en del osäkerheter. Och driftsmässigt blir en nybyggnation också bättre ekonomiskt, säger Ann-Marie Nilsson.

Foto: Planskiss Jönköpings kommun

Det hade också varit svårare att hålla igång simundervisning och träningarna hos Jönköpings simsällskap vid en ombyggnation. Nu kommer det nya badet att byggas framför det befintliga och entrén kommer att bli från Stefan Livs gata på vägen upp mot Husqvarna Garden och Elmias entréer.

– Det blir mycket bättre att ha entrén på den sidan, säger Ann-Marie Nilsson.

Inget utomhusbad, relax eller äventyrsbad

Vad som kommer att byggas på ytan där Rosenlundsbadet i dag ligger är oklart i nuläget. På sikt skulle det enligt Ann-Marie Nilsson vara möjligt att bygga utomhusbassänger där, men det är inget som finns med i det planerade projektet för ett nytt badhus. Det blir heller ingen relaxavdelning eller äventyrsbad i det nya badhuset. Däremot blir det ett enklare familjebad.

Tisdagen den 17 augusti ska ärendet upp i kommunstyrelsen och i september är planen att det ska tas upp för beslut i kommunfullmäktige.

Kommer ni att kunna enas politiskt om det här förslaget?

– Det är min förhoppning – vi har haft väldigt bra diskussioner där alla åtta partier som är representerade i fullmäktige har deltagit. De har varit öppna och konstruktiva och utifrån det känner jag att det bör finnas en stor majoritet som kan stå bakom det här förslaget, säger Ann-Marie Nilsson.

Vad tycker du planerna för det nya badhuset?

Tack för att ni delat med er av era åsikter kring det nya badhuset! Nu stänger vi chatten för idag. Ha en fin kväll!

Anneli • Typiskt att politikerna säger nej till äventyrsbad i Jönköping. Allt som är bra för familjer med barn och inkomstkälla för kommunen! nej det blir för dyrt att bygga. De ska väl har pengarna till annat.

Mikael • Liseberg bygger en vattenpark på 6000 kvm inomhus och 4000 kvm utomhus med ett antal olika attraktioner. Detta kommer bli likande The reef i Danmark.
Kostnad? Cirka 1 miljard.

Känns som någon entreprenör som får göra "JSS badhus" skrattar hela vägen till banken.

Källa: https://www.expressen.se/gt/liseberg-startar-bygget-av-vattenlandet-trots-pandemin/

Andreas • Som väntat ett riktigt dåligt beslut! Förmodligen kommer kostnaden överstiga 1miljard när det är klar och det är då några relativt få aktiva som gynnas. Det är ju inte heller osannolikt att intäkterna kommer minska då barnfamiljer väljer exempelvis Skövde istället.

Fredrik • Tycker det är KATASTROF! Lägg pengarna på ett äventyrsbad istället!

big d • Här sitter man en vecka innan skolan börjar och snackar med boysen om ett nytt kokpunkten i jönköping och så ser man att det ska bli ett jävla motionssim.

sebbe • vad är det här 880 miljoner på ett motionssim hus medans kokpunkten la 300 miljoner och är ett fint äventyrs bad som alla ungdomar tycker är roligt. KOMMER INTE ATT VARA NÅGRA UNGDOMMAR DÄR INGA KOMMER ÅKA DIT FÖR EN ROLIGA DAG OCH INGA BESÖKARE. BYGG ÄVENTYRSBAD

BigD-W • Pinsamt att lägga nästan en miljard på ett badhus och inte inkludera att äventyrsbad !

Jodil • Grattis! ni har förlorat besökare så de bara smäller om det!

Cissi • Varför bara satsa på JSS och påstå att simkunnigheten ska prioriteras. Varför har JSS monopol på att lära barn simma? Varför sitter det mycket folk i styrelsen som har nära kontakt med våra politiker och har väldigt stor möjlighet att påverka kommunstyrelsen? Jag skulle vilja betrakta det som en lobbyingverksamhet. Varför kunde kommunen inte ens hjälpa en ridskola med tanke på alla de pengar de satsar på JSS. Varför kan inte JSS själva bygga sitt badhus ? Hv fick väl bygga ishallen? Vad är skillnaden?

Så blir det nya badet i Jönköping enligt förslaget

• En 50-metersbassäng som är 25 meter bred och har tio banor. Det kommer även finnas läktare i anslutning till denna bassäng.

• Ytterligare en motionsbassäng med måtten 25x25 meter byggs.

• Tre undervisningsbassänger med måtten 15x15 meter byggs för att klara det stora behovet av simundervisning som finns.

• Hoppbassängen får måtten 25x25 meter, vilket gör det möjligt att ha hoppträning från två sidor.

• Ett enklare familjebad byggs också i badhuset.

• Anläggningen ska även innehålla omklädningsrum, kafeteria, bastu, föreningslokaler, konferensrum, gym och teknikutrymmen.

Källa: Jönköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.