Kostorganisationen i Jönköpings kommun omsätter normalt närmare 195 miljoner kronor men förra året minskade kostnaderna för livsmedel och personal, grovt räknat enligt kommunens ekonomer, med 8,5 miljoner kronor. Enligt kommunalrådet Ilan De Basso (S), ansvarig för skolfrågor i Jönköping, är det en direkt konsekvens av pandemin och absolut ingen besparing.
– Jag tycker vi borde jobbat mycket mer med informationsfrågan. Det har sett olika ut på olika skolor, säger han.
Försvarar ändå kostverksamheten
Enligt De Basso har det varit en tuff omställning för skolpersonalen när förutsättningarna ändrats gång på gång. Han säger att Jönköpings kommun just nu kollar på hur de kan säkerställa måltiderna för eleverna, även om man inte kan ta sig till skolan.
Se mer av det i klippet ovan
– Det är lätt att titta i backspegeln och hitta brister men vi har så mycket erfarenhet nu att vi borde kunna lösa det på ett bättre sätt och framför allt är det viktigt att få ut information om att möjligheten finns att faktiskt få mat i skolan.