I klippet berättar gymnasiechefen Richard Weibull hur hjälpen efter knivskärningen ser ut när eleverna på måndag kommer tillbaka till skolan. Foto: SVT/TT Mikael Fritzon

Så planerar Brinellgymnasiet öppna upp efter knivskärningen

Publicerad

Ledningen på Brinellgymnaset i Nässjö planerar för fortsatta stödinsatser när eleverna på måndag kommer tillbaka till skolan efter fredagens knivskärning.

– Vi vet vissa klasser som är mer berörda, säger gymnasiechef Richard Weibull på lördagen.

Det är fortfarande inte känt vad som var upprinnelsen till att en elev knivskars på skolan i fredags. En 17-årig pojke har anhållits efter beslut av åklagare, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Det är inte känt hur han ställer sig till anklagelsen.

Under helgen är fritidsgården Connection extra bemannad kvällstid för att möta ungdomar som behöver stöd, men hittills har det varit förhållandevis lugnt berättar Richard Weibull.

– Det har inte varit ett jättestort behov, i alla fall det som vi har märkt av, säger han.

Även skolpastorn och enhetschefen för elevhälsan ger samma bild när de talar med SVT Nyheter under lördagen. Samtidigt planeras det för fortsatta stödinsatser när eleverna kommer tillbaka till skolan på måndag.

I klippet ovan hör du mer om skolans planer för att hjälpa elever.

Elever hjälpte den skadade

Eleven som knivskars ska enligt Höglandssjukhuset fått lindriga skador. Enligt vittnen på plats som SVT pratat med ska bråket ha varit i matsalen.

Elever berättar också att elever från vård- och omsorgsprogrammet gick fram och hjälpte den skadade.

Tidigare dömd för brott

P4 Jönköping rapporterar att den anhållne 17-åringen i april dömdes till ungdomsvård av Eksjö tingsrätt för att tillsammans med en vän ha rånat en yngre pojke på hans halsband. De ska enligt domen även ha hotat pojken för att han inte skulle anmäla rånet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.